Patthelyzet Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – A gazdaságot felügyelő miniszterekkel kezdett tárgyalásokat Hoszni Mubarak. Az egyeztetésen az elnök mellett a kormányfő, a pénzügyminiszter, a kereskedelmi, az ipari, az olajügyi tárcák vezetői és a központi bank kormányzója vesz részt.

Az ülés napirendjéről semmilyen információ nem szivárgott. Így lehet téma az elmúlt 11 nap tüntetéseinek gazdasági mérlege, egyes becslések szerint már több mint 1 milliárd dollár a kár. És lehet téma a gazdasági reformok előkészítése is.

A Tahrir téren továbbra is rengeteg a tüntető. Tucatnyian testükkel akarták megakadályozni, hogy a hadsereg egyik tankja elhagyja a teret. A tiltakozók tartanak attól, ha a katonaság kivonul, újra kezdődnek a véres összecsapások a mubarakisták és az anti-mubarakisták között.

A „Távozás napjának” elnevezett pénteki megmozduláson ismét több százezeren vettek részt a kairói Szabadság téren. Az ellenzékiek és a nemzetközi közvélemény is azt várta, hogy ez egy döntős nap lesz, amely Hoszni Mubarak lemondásával zárul. Nem így lett. Úgy tűnik hiába erőteljes a nyomás a világ vezető államai részéről Mubarak kitart amellett, hogy a szeptemberi elnökválasztásig hatalmon marad, és vezetni fogja a reformokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez