Véres harc a fekete aranyért Szudánban

Szudán, Kartúm – Többször is összecsaptak a lázadók a dél-szudáni hadsereggel. A harcok Szudán olajban gazdag régiójában törtek ki. A helyi lázadók vezetője szerint becsapták, mert az ígéretekkel ellentétben nem kapta meg a kormányzói posztot Jonglei tartományban.

 

 A lázadók többször is tűzharcba keveredtek a dél-szudáni hadsereg járőröző egységeivel a hétvégén. A legsúlyosabb harcok Pachot falu környékén alakultak ki, ahol négyen meghaltak és heten súlyosan megsebesültek. A dél-szudáni hadsereg szóvivője megerősítette a hírt a Reutersnek, és elmondta, hogy a lázadók többször is rátámadtak a katonákra, de az áldozatok számáról nem nyilatkozott. A lázadók vezetője, George Athor (képünkön) azt mondta, hogy készek fegyverszüneti megállapodást kötni, de fenntartják az önvédelem jogát. Ajánlatára a dél-szudániak még nem válaszoltak. Athor elmondta, hogy a folyamatos harcok miatt a helyi lakosság elmenekült a falvakból, az emberek a közeli erdőkben kerestek menedéket. A tűzszünet célja, hogy a menekültek visszatérjenek.

 George Athor egy évvel ezelőtt határozott úgy, hogy lázadónak áll, miután véleménye szerint csalás miatt nem nyerte el Jonglei állam kormányzói tisztségét. Athor azóta számos katonai akciót hajtott végre a térségben. A déliek folyamatosan azzal vádolják Athort és fegyvereseit, hogy jó kapcsolatot ápolnak az északi, kartúmi vezetéssel, amely fegyverekkel és pénzzel támogatja őket. A déliek szerint a kartúmi vezetés célja, hogy megszerezze a terület feletti ellenőrzést, ahol jelentős kiaknázatlan olajtartalékok találhatóak. Athor és a kartúmi vezetés viszont cáfolja, hogy bármilyen kapcsolatuk lenne egymással. A dél-szudániak azzal is megvádolták Athort és fegyvereseit, hogy a korábbi megállapodásokkal ellentétben többször is megszegték a fegyverszünetet, és február közepén legalább 200 helyi lakost lemészároltak Jonglei államban, Fangak körzetében. A terület hovatartozása vitatott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez