Durvulnak az algériai tüntetések

Algéria, Algír – Lerombolt, letarolt otthonok miatt tüntettek a kilátástalan helyzetben lévő fiatalok Algériában, ahol az éve elején kezdődtek tiltakozó megmozdulások. A hatóságok ezúttal is közbeléptek.
Tüntetések voltak Algír munkásnegyedében, miután az algériai hatóságok leromboltak több tucat illegálisan épített házat a főváros különböző kerületeiben. Az algériai rendőrség nagy erőkkel vonult ki a tüntetésre. Becslések szerint az egyenruhások legalább ötszázan voltak. A megmozdulás Oued Koreich kerületben volt. A hatósági verzió szerint a demonstrálók és a rendfenntartók összecsapásában 21 rendőr és egy tüntető sérült meg. A nyilatkozó szemtanúk verziója szerint ennél jóval többen, körülbelül 70-en sérültek meg. Az utcán öt személygépkocsit felgyújtottak a tüntetők, köztük egy rendőrségi csapatszállító kocsit is „kifüstöltek”. A tiltakozók vascsöveket és köveket dobáltak a rendőrökre, akik gumilövedékekkel és könnygázzal válaszoltak. Az AFP hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy egy 16 éves fiút szemen lőttek a rendőrök.
Az algériai vezetés korábban többször is azt ígérte, hogy megoldja a szociális gondokat, munkahelyeket teremt az állástalan fiataloknak, és javít a lakhatási körülményeken. Nem így történt. A tiltakozó akciókat a rendőrök rendre feloszlatták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez