Csalást kiált a nigériai ellenzék

Nigéria, Abudzsa – Panasszal élt a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki párt Nigériában. A Congress for Progressive Change (CPC) elutasítja az elnökválasztás eredményét és az ország néhány területén új szavazást követel.

A CPC panasszal élt az elnökválasztás szervezői és annak győztese, Goodluck Jonathan ellen a Független Nemzeti Választási Bizottságnál. A beadvány szerzői szerint a szavazáson több szabálysértés történt. A párt szerint az északi területeken a voksok számolására működtetett számítógépeket manipulálták, és az uralkodó Népi Demokratikus Párt (PDP) szavazataival csaltak a déli országrészben. Az ellenzékiek azt kérik a Választási Bizottságtól, hogy érvénytelenítse az eredményeket és írjon ki új elnökválasztást azokban az államokban, ahol csalásra gyanakodnak.

A nemzetközi megfigyelők és a nigériaiak többsége szerint évtizedek óta ez volt a leghitelesebb elnökválasztás Nigériában. Az április 16-i szavazáson az újrainduló elnök, Goodluck Jonathan nyert 59 százalékkal. Goodluck a tervek szerint május végén alakít új kormányt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez