Kinyitja a gázai kaput Egyiptom

Egyiptom, Kairó – Állandó határátkelő lesz Egyiptom és a Gáza-övezet között. A kairói döntés értelmében a rafah-i átkelő szombattól lesz állandóan nyitva.

 

 A rafah-i átkelőt szombattól használhatják az egyiptomi és gázai lakosok. Az átkelő az ünnepnapokon és péntekenként lesz csak zárva. Rafah az egyetlen olyan része a gázai-egyiptomi határnak, ahol nincs izraeli ellenőrzés. Egyiptom döntött arról is, hogy vízummentességet ad a Gázában élő palesztinoknak. A határnyitással Kairó- a hivatalos indoklás szerint- azt akarja elősegíteni, hogy a palesztinok megbékéljenek egymással.

 Korábban a rafah-i átkelő havonta csak néhány napot volt használható és elsősorban humanitárius szállítmányok mehettek keresztül rajta. A februárban megbuktatott Mubarak elnököt gyakran vádolták azzal, hogy összejátszik Izraellel és ezért nem hajlandó a határállomást állandón nyitva tartani.

 Izrael ellenzi az átkelő megnyitását. Attól tartanak, hogy komoly ellenőrzés hiányában legális fegyverkezési útvonalat kapott a Gáza-övezetet felügyelet alatt tartó Hamasz, egyúttal könnyedén bejuthatnak a területre az al-Kaida és Irán terroristái.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez