Nem mindenki szereti az új alkotmányt Marokkóban

Marokkó, Casablanca – Több ezer ember tüntetett a Marokkó kereskedelmi központjának számító Casablancában. A tömegmegmozdulást a Február 20-a Mozgalom szervezte, amely korábban elutasította VI. Mohammed uralkodó alkotmányos reform tervezetét. A főleg fiatalokból álló mozgalom többet akar. A király reformjának hívei is utcára vonultak.

 

Körülbelül 10 ezer ember vonult az utcára Casablanca Derb Soltaine kerületében. A megmozdulás békésen zajlott, a demonstráción az iszlamista Igazság és Jótékonyság Szervezet is képviseltette magát. Az emberek azért vonultak az utcára, mert szerintük az uralkodó által benyújtott alkotmánymódosítási javaslat nem elfogadható. Aziz Yaakoubi, a megmozdulás egyik szervezője a Reutersnek azt mondta, a jelenlegi változtatások érdemben nem csökkentik a király hatalmát, elfogadásuk esetén az uralkodó továbbra is komoly befolyással rendelkezne az ország irányításában. A tüntetők elmondták, hogy csalódottak, mert szerintük a király nem hallgatta meg a követeléseiket. A Február 20 Mozgalom a megmozduláson arra szólította fel a lakosságot, hogy bojkottálják az alkotmánymódosításról kiírt népszavazást.

VI. Mohammed pénteken jelentette be, hogy július 1-én referendumot tartanak az alkotmányreformról. A tervezet szerint az ország államformája abszolút monarchiából alkotmányos monarchiává változik. A király több kulcspozíciót megtart, ő marad a hadsereg első számú parancsnoka, és kap egy új feladatot is, ő lesz a muszlim hívők vezetője. Ezzel párhuzamosan bővül a választásokon győztes pártból kikerülő miniszterelnök és a törvényhozás jogköre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez