Mégis távozik a szomáliai miniszterelnök

Szomália, Mogadishu – A szomáliai miniszterelnök meggondolta magát és mégiscsak távozik a kormány éléről. Az elnök és a házelnök által aláírt egyezmény alapján a kormányfőnek 30 napja volt lemondani, amit először megtagadott.

Mohamed Abdullahi Mohamed miniszterelnök elmondta, hogy a szomáliai emberek érdekeit és a jelenlegi helyzetet mérlegelve úgy döntött, hogy lemond. A kelet-afrikai országból viszont nem távozik, tanácsokkal fogja ellátni az új kormányt. Mohamed Amerikában tanult, korábban diplomata volt. Egy éve tért haza Szomáliába, hogy a kormányt vezetve küzdjön a belső harcok és korrupció ellen.

Az ország elnöke és a parlament elnöke által jóváhagyott, az ENSZ támogatását is élvező „rendezési terv” értelmében Mohammednek egy hónapja volt arra, hogy távozzon posztjáról. Először a kormányfő ezt megtagadta, végül mégis beadta a derekát. Sheikh Sharif Ahmed államfő rögtön bejelentette, hogy utódja ideiglenesen a miniszterelnök-helyettes Abdi Weli lesz. A miniszterelnök csere egy hosszabb folyamat első állomása, a végső cél a stabil Szomália megteremtése. A rendezési terv azt is rögzíti, hogy 2012. augusztus 20-án választásokat tartanak az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez