Líbiai kártya a szudáni hatalmi játszmában

Szudán, Kartúm – Összecsapások voltak Darfurban a kormányerők és a helyi lázadók között – jelentette a szudáni hadsereg szóvivője.

 

 A harcok a szudáni, líbiai és csádi hármas határ közelében robbantak ki. A szudáni hadsereg azt jelentette, hogy katonái az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) lázadóival csaptak össze. A JEM Darfur legnagyobb és legerősebb lázadó szervezete. A harcokban a szudáni katonák egy lázadóval végeztek és több járművet a levegőbe röpítettek. A szudáni hadsereg jelentése szerint a lázadók fegyvereket próbáltak átcsempészni a határon. A JEM lázadó szervezet nem nyilatkozott az ügyben. A térségben állomásozó ENSZ békefenntartók (UNAMID) pedig nem tudnak az összecsapásról. A szudáni hatóságok elmondták, attól félnek, hogy a lázadók a szomszédos Líbiából szereznek be fegyvereket maguknak.

A kartúmi vezetésnek van miért aggódnia, mert a JEM vezetője, Ibrahim Khalil nemrég tért vissza Darfurba. A lázadó vezér sokáig Líbiában élt száműzetésben, ahol Kadhafi vendégszeretetét élvezte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez