Se urnák, se szavazólapok, hogyan lesz ebből választás Kongóban?

Kongói Demokratikus Köztársaság, Kinshasa – Elkezdődött a választási kampány Kongóban. A közép-afrikai országban egyre súlyosabb gondot okoz, hogy a szavazáshoz szükséges technikai eszközök jelentős része még nem érkezett meg a beszállítóktól.

 

Rengeteg a megoldandó probléma Kongóban a választások előtt. A voksoláshoz szükséges technikai eszközök jelentős része még nem érkezett meg az országa Hiányzik például 180 ezer szavazó urna, a rakományt a szervezők Kínából rendelték meg. A szavazólapokat Dél-Afrikában nyomtatják, de még azok sem érkeztek meg. Ennek ellenére a Választási Bizottság vezetője kijelentette, hogy nem lesznek fennakadások a november 28-án esedékes elnök és parlamenti választásokon. Az ENSZ Kongói missziója azt jelentette, hogy komoly logisztikai problémákkal néznek szembe a szervezők.

Kongóban egyre többen kételkednek abban, hogy a választásokat sikerül időben és rendben megtartani. Az ellenzéki elnökjelöltek, köztük Tshisekedi jelezte, hogy semmilyen csúszást nem fogadnak el. Az ellenzékiek felszólították a vezetést, hogy biztosítsa a szabad és tisztességes választásokat.. Megfigyelők és diplomaták viszont komoly csalásoktól tartanak.

 Összesen 11 elnökjelölt verseng az idén. A parlamenti választásokra pedig 18 ezren jelöltették magukat. A szakértők szerint Joseph Kabilának van a legnagyobb esélye arra, hogy nyerjen.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez