A politikai hazudhat, a műholdképek árulkodóak Szudánban

Kenya, Nairobi – Amerikai műholdképek tanúsága szerint a szudáni hadsereg katonai repülőbázisok fejlesztésébe kezdett a dél-szudáni határ közelében. A dél-szudáni vezetés korábban többször is azzal vádolta Szudánt, hogy légitámadásokat hajtott végre Dél-Kordofánban és Kék Nílus tartományban.

 

 A műholdképeket az amerikai Satellite Sentinel Projekt készítette. A szervezet szakértői a felvételek elemzése után elmondták, hogy a szudáni légierő a kurmuki légibázison három támadó helikoptert és egy Antonov típusú repülőgépet állomásoztat. Szemtanúk a csütörtöki menekülttábor bombázás után arról számoltak be, hogy a bombákat egy fehérre festett Antonov gépről dobták le. A szervezet szerint a műholdképeken látható Antonov megegyezik azzal a géppel, amely a légicsapást végrehajtotta. A kartúmi vezetés visszautasította a vádakat. Karmukot egyébként nemrég foglalta el a szudáni hadsereg, korábban a lázadók bázisa volt.

 Szakértők szerint a szudáni vezetés meg akarja erősíteni katonai jelenlétét a régióban, ezért kezdte fejleszteni a repülőgép bázist. Így ugyanis a szudáni gépek távolabbi célpontokat is elérhetnek. A két ország között egyre feszültebb a helyzet. A határvita megoldatlan, és a vitatott hovatartozású területeken egyre gyakoribbak az összecsapások a helyi lázadó szervezetek és a szudáni hadsereg egységei között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez