Véres utcai csaták hétvégéje Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Ez volt a legvéresebb hétvége Hoszni Mubarak eltávolítása óta Egyiptom. Legalább 10 ember vesztette életét az összecsapásokban. Ilyen körülmények között kezdődik egy hét múlva a választási maraton, amelynek első lépéseként a törvényhozás képviselőiről dönt az ország lakossága.

 

 A rendőrök könnygázgránátokkal próbálták feloszlatni a kairói tüntetést, de nem jártak sikerrel. Később gumibotokkal támadtak a tüntetőkre, akik közül sokakat brutálisan összevertek. A rendőröket a hadsereg katonái is támogatták. A tüntetők videó felvételeket is készítettek az eseményekről, a képsorokat az interneten is közzétették. A képek beszédesek. A felvételeken a rendőrök a hajuknál fogva rántják a földre a tüntetőket, majd vonszolni kezdik a kétségbeesetten vergődő demonstrálókat. a földön. Az egyiptomi állami televízió azt jelentette, hogy a vasárnapi zavargásokban legalább 10-en meghaltak és több száz ember megsérült.

 A tüntetések pénteken kezdődtek, amikor főleg iszlamista politikai pártok és mozgalmak támogatói vonultak az utcára. Egyiptom több városában is megmozdulások voltak. A demonstrálók a katonai vezetés ellen tüntettek és egyre többen követelték a Legfelsőbb Katonai Tanács elnökének távozását a hatalomból. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy még mindig nincs pontos útiterv a civil kormányzás visszaállítására. Emellett komoly tiltakozást váltottak ki azok az alkotmánymódosítások is, amelyek nagyobb hatalommal ruháznák fel a hadsereget.

 A tüntetők egy dologban egyetértenek: nem szabad veszni hagyni a forradalmat, másban viszont komoly széthúzás van a különböző politikai csoportok, tömörülések között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez