Mondja kérem, Ön diktátor? – kínos kérdések a ruandai elnöknek

Ruanda, Kigali – A ruandai elnök egy regionális konferencián vett részt Uganda fővárosában, ahol számos kérdésre kellett válaszolnia egy sajtótájékoztatón.

 

Paul Kagame Ugandában azt mondta: semmi kifogása nincs az ellen, hogy országában alkotmánymódosításokat hozzanak annak érdekében, hogy a következő elnökválasztáson is indulhasson. Kagame megjegyezte, Ruandában sokan követelik tőle, hogy továbbra is ő legyen az államfő. A ruandai elnök hazájában egyre több kritikát kap, az ellenzéki pártok diktátornak tartják. A nemzetközi civil szervezetek többször is felemelték a hangjukat Kagame és vezetése ellen, mert szerintük a ruandai vezetés a választások idején egyszerűen elnyomja, megfélemlíti az ellenzéket. December 1-én egy ruandai ellenzéki újságíró halt meg rejtélyes körülmények között Kampalában. Charles Ingabire az egyik leghangosabb kritikusa volt Kagaménak és kormányának. Többször letartóztatták, terrorizmussal is vádolták. Ingabiret egy bárban lőtték le. Sokan arra gyanakszanak, hogy Kagame adott utasítást arra, hogy végezzenek az újságíróval. Az elnök cáfolta, hogy köze lenne a történtekhez és az mondta, hogy a sajtómunkást egy részeg lőtte le- tévedésből.

Ruandában 2010-ben hat ellenzéki újságíró hagyta el az országot. Két év alatt ez volt a második újságíró gyilkosság. Jogvédő szerezetek szerint Ruandában az újságírókat folyamatosan zaklatják és bántalmazzák. Persze csak akkor, ha nem tudják, mi a dolguk. Pontosabban akkor, ha tudják, mi a dolguk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez