Burkás fickók a nők jogaiért

Az egész testet és fejet takaró muzulmán női ruhadarabot, a burkát kötelezően minden afganisztáni nő viseli a hétköznapi ruhája fölött. Ezúttal azonban kabuli férfiak vették magukra, így tüntetve a nőkkel szembeni erőszak ellen.

Világszerte különböző módon készülődünk a vasárnap esedékes Nemzetközi Nőnapra. A legmeglepőbben talán a hagyományosan patriarchális berendezkedésű Afganisztán fővárosában, ahol tegnap több tucat férfi burkában vonult az utcára, hogy felhívják a nők elleni erőszakra a figyelmet. Ugyanezen a napon egyébként az államfő, Asraf Gáni szintén a nők elleni erőszak ellen szólt a Nőnap alkalmából.

„Nemet mondunk az erőszak minden formájára! Ne mondd meg a nőknek, mit viseljenek, fordítsd el a fejed!”

– skandálták aktivisták az Afganisztáni Független Emberjogi Tanács irodája előtt. A Szabad Európa Rádió beszámolója szerint többféleképpen reagáltak a megmozdulásra az internetezők. Voltak, akik csodálták a jópofa akciót, mások viszont értelmetlennek tartották, és Afganisztán nevének megszégyenítésével vádolták a résztvevőket.

Bár a tegnapi tüntetésre sokan felhúzták a szemöldöküket az országban, valójában nem ez az első sajátosan figyelemfelkeltő demonstráció a nők jogai mellett az elmúlt időszakban. Február végén Kubra Khademi 25 éves művésznő kíváncsiskodó férfiaktól körülvéve páncélban sétált végig Kabulon, ugyancsak tiltakozásul az utcai erőszak ellen.

Bár Afganisztán alkotmánya egyenjogúnak ismeri el a nőket a társadalomban, valójában több összeállítás is ezt az országot jelöli meg a világ legveszélyesebb helyeként a nők számára. A Human Rights Watch felmérései szerint naponta éri erőszak az afganisztáni utcákon a nőket, akik ráadásul rendőri segítségre is csak alig számíthatnak. Az emberjogi szervezet arról is beszámolt, hogy bár a nők oktatása területén már ért el eredményeket az afgán parlament az utóbbi időkben, a szexuális zaklatás továbbra is nagy gondot jelent a nők számára a munkahelyeken és otthon egyaránt.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez