Megbírságolták a török államfőt

Március elején egy törökországi bíróság pénzbüntetésre ítélte Recep Tayyip Erdogan török államfőt. A 10 000 török lírányi összeget azért kell kifizetnie, mert „szörnyűséges monstrumnak” nevezte az örmény-török viszony javítása érdekében emelt szobrot, és „borzalmas művésznek” titulálta a szobrászt.

Memhet Aksoy szobrász egy 35 méter magas szobrot tervezett és készített az örmény-török határ közelében lévő Karsz dombon. Az „Emlékmű az Emberiségnek” című szobor a két nép közti megbékélést és megértést hivatott szimbolizálni. Az emlékművet 2006-ban emelték, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP)  megrendelésére, akkoriban ugyanis Ankara sokat tett az örmény-török kapcsolatok javításáért. Mivel azonban 2010-ben megakadtak a tárgyalások, és az örmény-török viszony normalizálására tett erőfeszítések kudarcot vallottak, Erdogan, amikor 2011. januárjában miniszterelnökként a térségben járt, már arról beszélt , hogy “felrobbantja ezt a szörnyű szobrot”.

Ami pár héttel később meg is történt, a hatóságok lebontották a 350 tonnás emlékművet. Természetesen Aksoynak nem tetszett a döntés: „Mintha a gyerekemet fejezték volna le. Semmit nem tudtam ellene tenni” – panaszkodta akkoriban a török sajtónak. Ugyanakkor a helyiek is gyakran bírálták a szobrot, amelyet Aksoy szerint „Erdogan pár azeri nemzetiségű szavazatáért bontott le”.

Bosszúból a szobrász beperelte a miniszterelnököt, és a per most, március 3-án ért véget: meglepő módon a bíróság a szobrásznak adott igazat, és 10 ezer líra (1,1 millió forint) pénzbüntetésre ítélte a mostani török államfőt. Erdogan azzal védekezett, hogy „a szörnyűség igencsak zavarba ejtő és furcsa volt, ezért le kellett bontatnia”, de a bíró szerint a török államfő “inzultálta és megsértette a szobrászt, amikor szörnyű monstrumnak nevezte az alkotását”.

Aksoy örül a döntésnek és azt mondta, hogy a pénzből először bulit rendez a barátainak. Ugyanakkor aggódik a bíróért. „Még mindig vannak olyan bírók Törökországban, akik hisznek az igazságban, viszont félek, hogy mi fog történni vele a jövőben”. Bízik abban, hogy újra felállíthatja a szobrot, habár azt elismerte, hogy eszközölne rajta némi változtatásokat.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez