Parkká válhat a hírhedt politikai börtön

Közparkot álmodott a hírhedt Evin börtön helyére Teherán polgármestere. A változó Iránban a börtönöket és a katonai bázisokat kiköltöztetik a fővárosból.

Az Evin börtön Teherán északi részén található, 43 hektáron, a hegyek lábánál. Több ezer lakója van, köztük sok politikai fogoly. Az emberi jogi aktivisták külön nyilvántartást vezetnek az ottani szisztematikusan durva bánásmódról. Tavaly az iráni büntetésvégrehajtás parancsnokát le is váltották, amikor híre ment, hogy abban a szárnyban, ahol politikai elítélteket, akadémikusokat, értelmiségieket és újságírókat tartanak fogva, az őrök rendszeresen verik a rabokat – emlékeztet a BBC honlapja. Az Ahmadinezsád elnök vitatott újraválasztását követő többmilliós tüntetések után, 2009-ben ide hozták a tiltakozást szervező aktivistákat is, akik közül állítólag többen meghaltak a kínzások és a rossz bánásmód miatt, vagy azért, mert nem kaptak orvosi segítséget. Az Evin rettegett hely Iránban, az ország leghírhedtebb börtöne.

Mohammed-Bakir Kalibáf polgármester a héten jelentett be, hogy Irán legfelsőbb bírósági vezetője, Szadek Amoli Laridzsáni ajatollah jóváhagyta a börtön kiköltöztetésének tervét Teheránon túlra, és még hozzájárulást is ígért a park létrehozásának költségeihez. Arra is emlékeztetett, hogy volt már példa ilyesmire: a Qasr börtönt 2008-ban zárták be, és múzeummá alakították át.

Az iráni lapok üdvözölték az Evin parkká változtatását. A középvonalas Ebtekar szerint ez már régi vágyuk volt a teherániaknak, a környék pedig a főváros azon ritka részei közé tartozik, ahol jó a klíma és a levegő, az emberek tehát nagy hasznát tudnák venni ott egy új zöld közterületnek. De a hírportálokon és a közösségi médiában nem mindenki lelkes. A Facebookon például azt írta valaki, hogy “a park vért fog kigőzölögni”. Másvalaki a Twittern azt kérdezte: “Hogyan sétálhatnék egy olyan helyen, amely életem legkeserűbb pillanataira emlékeztet?” A mérsékelt Asr-e Iran oldal pedig úgy véli, hogy az Evin kiköltöztetése a városon túlra tovább nehezíti majd a börtönlakók és hozzátartozóik életét.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez