Ugandában van kereslet a magyar vállalkozók kínálatára

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok lehetőségeinek feltérképezésére a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ üzleti delegációt indított Kampalába, Uganda fővárosába. A Seszták Miklós fejlesztési miniszter vezette küldöttség gazdasági fórumon vett részt az afrikai ország kormányának és üzleti életének képviselőivel. Az eseményen jelen volt Uganda fejlesztési minisztere, Maria Kiwanuka is.

„Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek Önökkel” – mondta bevezetőjében szuahéli nyelven Seszták Miklós. Szeptemberben megalakult a Magyar – Ugandai Üzleti Tanács, a párbeszéd folytatásának, elmélyítésének pedig az üzleti delegáció látogatása nagyszerű lehetőséget biztosít. Érdemes a mezőgazdasági szektorra fókuszálni, mert ez mindkét ország számára kiemelten fontos ágazat – emelte ki a magyar fejlesztési miniszter. A déli nyitás politikája szerint a cél a korábbinál is intenzívebb, kölcsönös együttműködésen alapuló üzleti kapcsolatok kiépítése a szubszaharai régió országaival.

Az ugandai fejlesztési miniszter, Maria Kiwanuka is kiemelte az üzleti fórumban rejlő lehetőségek gazdagságát, különösen a mezőgazdaság területén. Politikai stabilitás, kormányzati támogatás, kedvező bürokratikus háttér várja a magyar befektetőket Ugandában. A Helios Agro cég jelenléte az országban szép példája a jól működő agrár együttműködésnek.

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) elnöke köszöntő beszédében elmondta, Afrikában a nagy potenciális vásárlóerővel rendelkező, növekvő középosztály szerencsés piaci lehetőségeket biztosít a külföldi befektetőknek. A jövőben az afrikai kontinens lesz a világgazdaság motorja – tette hozzá az AHU elnöke. Az üzleti fórum által biztosított személyes kapcsolatok teszik lehetővé azt, hogy hosszú távon is gyümölcsöző legyen a kedvezően induló együttműködés.

Szatmári Ákos, a HTCC üzletfejlesztési igazgatója a világszám.hu-nak azt nyilatkozta, az ugandai Kereskedelmi és Kulturális Központ nemzetközi tapasztalata és kiterjedt helyi kapcsolatrendszere fontos segítség a magyar vállalkozóknak. Az üzleti fórumon elhangzó kétoldalú beszélgetések, illetve az itt hallott előadások széles skálán reprezentálják az ugandai kormányzat és üzleti élet hozzáállását. A HTCC által kurrensnek gondolt iparágakra azonban valóban van kereslet. Különösen ilyen az agrárgazdálkodás, a környezetvédelem, vízgazdálkodás, infrastrukturális beruházások és a kőolaj- és földgázipar.

Tálos Péter, az üzleti delegációban részt vevő Joint Venture Szövetség elnöke szintén kiemelte, a mezőgazdaság mellett a kőolaj-, földgáz-kitermelés fontos lehetőségeket tartogat a magyar kis- és középvállalkozásoknak, így akár érdekvédelmi szövetségük tagjainak is.

Kép: Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke (Bánkövi Dóra)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez