Mit keresett a szír migráns a párizsi merényleteknél?

Nem tudjuk ki volt ő, és azt sem miért volt ott, ahol. Azt viszont tudjuk, hogy megjelenését sokan komoly fenyegetésnek érzik.

Egy dolgot tudunk bizonyosan a Párizsban múlt pénteken öngyilkos merénylőként meghalt fiatalemberről, hogy ő nem Ahmed Al-Muhammad, aki 1990-ben született Idlib tartományban. Erre a névre volt ugyanis kiállítva az za útlevél, amelyet feltűen a test mellett találtak. De az últevél, ezt Christine Taubira francia iagzságügyminiszter is elismerte újságírók előtt, hamis volt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Szerbiában szombaton elfogtak egy másik Ahmed Al-Muhammadot, akine pontosan ugyanolyan útlevele volt, mint a párizsi robbantónak. minden valószínűség szerint ő is hamis útlevéllel utazott, és ugyanott vette, ahol a másik fiatalember.

A különböző regisztárciós pontoknál felvett adatokból annyit lehet tudni, hogy “A” október 3-án indult Törökországból, Lérosz szigetén regisztrált, majd Presevo és Opatovac érintésével jutott Ausztriába, ahol nyoma vész. A következő lépés már Párizs, a halál pillanata.  Az egész történetben viszont nagyon sok a kérdés, az érthetetlen, vagy nagyon is érthető, de félelmetesen manipulatív elem.

“A A” jelenlétére a merényletben nincs racionális magyarázat. A szervezők, végrehajtók  franciaországi-belgiumi muszlimok voltak, többé-kevésbé ismert radikális figurák. Fegyverhez, robbanóanyaghoz nyilván ők jutottak, “A A” nem tudott volna ennyi  segédeszközt becsempészni az Unióba. Ők bérelték az autókat, vették a jegyet a meccsre, ők rendelkeztek helyismerettel Párizsban. Hogy volt-e plusz egy gyalog vagy wem, az igazán nem osztott nem szorzott az ügyben.

De akkor mit keresett “AA” Párizsban?

Az iraki titkosszolgálat – állítólag – már napokkal korábban  figyelmeztette Párizst, hogy  Rakkából valami nagy akciót szerveznek Franciaország ellen. Bár ezt – amikor nyilvánosságra került – azzal hárították el a francia hatóságok, hogy igen, mondták ezt az irakiak, de ilyet hetente mondanak, azt azért igazolhatja a hír, hogy a támadást nem a helyi sejtek maguk tervelték ki, hanem a központból szervezték. Ez pedig jogosan  hozza magával a feltételezést, hogy ‘A A”-t is a központból küldték. Nem véletlenül kapcsolódott a sejthez, hanem erre az akcióra jelölték ki.

De miért? Az, hogy az útlevelet a test mellett találták meg, tehát nem hogy el akarta volna rejteni identitását a merénylő, de – úgy tűnik – mindenképpen gondoskodni akart arról, hogy a papírt megtalálják, arra utal, hogy az Iszlám Államnak célja volt azzal, hogy egy “migránst” küldött akcióba.

Az akció egyszerre több célt is szolgál: Egy részről bemutatja, hogy igenis képes erre a szervezet. Jó ideje ígérik már ezt, sőt közzétettek olyan videót is, amelyen négyezer (abszurd szám) beépített emberrel fenyegettek.  Mint minden terrorszervezet céljuk a félelemkeltés, és egy ilyen akció nyilván azt a képzetet kelti, ha egy ilyen embert sikerült bejuttatni, akkor akármennyit sikerülhet. (Valóban sikerülhetne, elég abszurd módon kiderült, hogy gyakorlatilag bármilyen berhelt útlevéllel át lehet jutni minden regisztráción, azért, mert valaki hamisított okmánnyal lépi át a határt, még nem állítják meg, ami nyilvánvaló hibája a rendszernek.)

Nyilván hasznos az Iszlám Államnak az is, ha nő a feszültség a muszlimok és nem muszlimok közt Európában, ha az európaiak bizalmatlanok, ellenségesek a migránsokkal szemben – ez egy részről megfelel annak a képnek, amit az Iszlám Állam saját propagandavideóiban mutat a “keresztesek világáról”, másrészt visszafogja a migrációt, ami jelenleg értékes emberi erőforrásoktól fosztja meg az Iszlám Államot. Az Iszlám Államnak tehát érdeke, hogy Európa úgy érezze – ha nem is igaz – hogy a terror és a migráció közt van kapcsolat.

A terroisták célja a zavar, a félelem, a feszüöltség – és sikerrel manipulálják ezért egész Európa társadalmát.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez