Satsuki – A japán rockénekes, akit itthon lánynak néztek (interjú)

Satsuki egy japán énekes előadó, aki az egykori Rentrer en Soi nevű banda énekese volt, de 2009-ben szóló karrierbe kezdett. A fiatal srác az úgynevezett visual kei műfajban tevékenykedik, és nemrég nálunk lépett fel a MondoCon színpadán.

Satsuki Magyarország legnagyobb japán pop-kulturális rendezvényén, a MondoConon lépett fel március végén, fogadtatása pedig igen különös volt. A hirdetmény alapján sokan lánynak nézték az amúgy igen különlegesnek számító visual kei műfajban tevékenykedő fiút. A MondoConon a Home Made Asiaval közösen készítettünk vele gyorsinterjút.

satsuki2016bp_03

A wikipedia szerint a visual kei egy kifejezetten japán zenészekre jellemző irányzat, védjegye a kirívó öltözködés, a hagyományostól eltérő, szokatlan frizura és az erős smink. Ezeket az előadókat gyakran látják el az androgün jelzővel. Egyes források szerint a visual kei önálló zenei stílus, de legalábbis a japán rock egy alműfaja, sajátos hangzással. Más kritikusok szerint a látványvilág, a szubkultúra részévé vált visual kei divat ugyanannyira fontos, mint a zene.

Mit tudtál korábban Magyarországról? Mit gondoltál, mikor megtudtad, hogy ide jössz koncertezni?

Hallottam, hogy van itt egy nagy folyó. Már akkor nagyon szerettem volna látni, így boldog voltam, hogy idejöhetek. Utánanéztem az országnak a Wikipedián, megnéztem a népességet, néhány szót, láttam, hogy nem használtok eurót.

Satsuki az igazi neved?

Nem. Amikor eldöntöttem, hogy énekes leszek, ezt választottam magamnak. (A Satsuki –砂月– a homok és a hold írásjegyeiből áll.)

Magyarországon sokan szeretik a japán rockot, de talán kevesen tudják, mi az a visual kei. Te mit mondanál?

Szerintem a visual kei a zene, a kosztüm és a zenei videó egyfajta különös keveréke, ha úgy tetszik, egy mix. Én is sok mindent teszek hozzá. Ez egy sajátosan fejlődő stílus. Nehéz kifejezni. Gyerekkoromban szerettem meg, amikor sok X Japant és Luna Sea-t hallgattam.

rentrerensoi
Satsuki korábbi bandájával.

A ruhát és a sminket, amiben fellépsz, magadnak csinálod?

Az én ötletem, de sminkes csinálja. Ma már igen gyorsan megy, kb. fél óra alatt kész van. Régebben egy óra is volt például a hajat megcsinálni, de ma már gyorsabb.

Mindig énekes akartál lenni?

Igen, pici koromtól. Beléptem az iskolai kórusba. Aztán 5-6 éves lehettem, mikor megírtam az első dalomat.

Családod mit gondol arról, amit csinálsz?

Amikor először kezdtem rockot játszani, nagyon meglepődtek. Ma már örülnek, ha adok nekik egy lemezt, de kezdetben furcsálták. Fiatalabb koromban még rám is szóltak, ha túl hangosan hallgattam a zenét a szobámban.

Clip #4.00_01_22_16.Still001
Satsuki a MondoConon.

Hozzánk egy sok állomásból álló turné alatt érkeztél. Mit gondolsz arról, hogy itt Európában szeretik a zenédet?

Nagyon boldog vagyok. Mindig is el akartam jönni Európába, sőt még olyan gondolatom is volt, hogy Európában éljek. Nagyon örülök neki, hogy turnézhatok.

A hétköznapokban is így öltözöl?

Természetesen nem. Ugyanúgy öltözöm, mint bárki más. Amikor viszont színpadra lépek, stílust váltok. Ez olyan, mint egy kapcsoló: van az on és az off. Ha fellépés van, bekapcsolom a rockert és kiadom magamból, ami belül vagyok, kiadom a stresszt, a feszültséget. Aztán, mikor lejövök, visszakapcsolok, és normális, hétköznapi életem van.

(A japán felfogás szerint minden cselekvésnek, hangulatnak megvan a maga helye és ideje.)

Clip #46.mov.01_45_19_02.Still001

Mit szeretnél átadni a dalaiddal?

A fényt. A hold ugye a nevemben is benne van, és a hold ad fényt a sötét éjszakában. Én úgy képzelem el, hogy a sötét szívekbe a dalaim talán egy kis fényt hoznak.

Miért ilyen fontos neked a fény?

Ha nincs fény, nem tudunk előre tekinteni.

Mi a fontos neked a dalszövegeknél?

Az akkori én. Az a fontos, amit akkor érzek, amikor írom a szöveget. Persze mindig van egy koncepció. A legutóbbi albumomnál, ami APOCALYPSE címen fut, az apokalipszis volt a fő téma.

Kérlek fejezd be a következő mondatot. Ha a világban nem lenne zene…

…akkor én énekelek.

A következő egy rajongói kérdés. Minek köszönhető, hogy kitartottál, és nem adtad fel, hogy elérd az álmod?

Nagyon jó kérdés. A rajongók miatt tudtam folytatni mindig, illetve magamért.

Satsuki nem az egyetlen japán rock-előadó, aki megfordult hazánkban. Hamarosan visszatér Haruka, ő korábban szintén a MondoConon lépett fel, de annyira megszerette Magyarországot, hogy magánkezdeményezésként hamarosan ismét klubkoncertet ad nálunk. Íme egy korábbi interjú Harukával.

(A felvételekért és az interjúért köszönet a SoundOfJapan.hu-nak és a Globoport stábjának.)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez