Khamenei: Irán és Oroszország együtt elszigetelheti Amerikát

Hármas csúcs Teheránban, ahol ünnepélyesen fogadták Putyin orosz és Alijev azeri elnököt.

Khamenei vallási vezető szerint az iráni-orosz együttműködés eredményesen elszigetelheti az USA-t a Közel-Keleten. Trump korábban felmondta a nagyhatalmak egyezményét, melyet Iránnal kötöttek meg. Izrael ennek örült, de Putyin teheráni látogatása miatt sem bánkódik. Sőt: az izraeli sajtó szerint Putyin Netanjahu miniszterelnök üzenetét vitte magával Teheránba. Miről szólt ez az üzenet?

Irán Szíriában akar katonailag berendezkedni. Ezt viszont Izrael meg akarja akadályozni  – bármi áron. Ezt mondta el Netanjahu miniszterelnök, amikor Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyinnal. Két hete pedig Izrael vendége volt Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter. Neki kerek perec megmondta izraeli kollégája, Avigdor Lieberman: lebombázzák az iráni támaszpontokat Szíriában, ha azok egyáltalán felépülnek.

Miért kell ezt az oroszoknak mondani? Mert orosz rakétavédelmi rendszer védi Szíriát. Sem Putyin, sem Netanjahu nem akar katonai konfliktust a két állam között. Sőt, Putyintól azt várja Netanjahu kormánya, hogy figyelmeztesse Iránt: ne építsen támaszpontokat, mert azokat úgyis lebombázzák az izraeli harci gépek. A Moszad úgy értesült, hogy Iránban még nem döntöttek a szíriai támaszpontokról. Hasszán Rohani elnök például másra szeretné fordítani az ország szűkös forrásait. A Forradalmi Gárda, mely a kemény vonal képviselője, egyelőre ragaszkodik a támaszpontokhoz. Izrael – a helyi sajtó szerint – arra kérte Putyint: győzze meg Iránt arról, hogy nem érdemes támaszpontokat építenie Szíriában, mert azokat az izraeli légierő pillanatokon belül úgyis megsemmisítené…

Fotó: Teherán / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez