Berendezett házzal köszönték meg a dadusnak

A 45 éves, Fülöp-szigeteki asszony még mindig nem hiszi el, hogy ez történt vele.

Dina Tenerife Celo hosszú évekig dolgozott egy családnak az Egyesült Arab Emírségekben. Munkaadói csak szuperlatívuszokban beszéltek róla. De hogy mennyire nagyra értékelték a becsületességét, szakértelmét és szerénységét, az csak most derült ki, amikor búcsúra került sor. Hogy a gondjaira bízott gyerekek felnőttek, a 45 éves dadus visszatér hazájába.

Szülővárosában, a Fülöp-szigeteken teljesen berendezett ház várja. Először arra gondoltak a munkaadói, hogy 23 ezer dinárt adnak neki ajándékba – ezért a pénzért egy darab földet tudott venni Camarines Surban. De aztán úgy döntöttek: nem állnak meg félúton, felépítik és felszerelik a házat is. A nagyobbik fiú, a 26 éves Szaed el is kíséri ma a dadust a végleg hazafelé tartó útra, hogy lássa: minden rendben van. Édesanyja, Melissa, aki Amerikából ment férjhez az Emírségekbe, azt mondja: ez a tökéletes ajándék Dina szolgálataiért, a dadus hiába mondja, hogy túl sok, amit kap.

Melissa és Dina.
Melissa és Dina.

Dina szerint a Fülöp-szigetek falusi lakóinak legnagyobb álma, hogy egy betonházban lakjanak. Neki ez most megadatik.

A dadus intézménye elengedhetetlen része a közel-keleti háztartásoknak – már persze azoknak, amelyek ezt megengedhetik maguknak. A statisztikák szerint az Emírségek csaknem 24 ezer családjának a 94 százaléka tart dadust, főleg Ázsiából és Afrikából. Az utóbbi években egyre több ilyen alkalmazott lázad fel a megalázó bánásmód ellen és áll erőszakos bosszút munkaadóin vagy a gondjaira bízott gyerekeken.

A mi történetünkben más a helyzet. Melissa azt mondja: jóllehet már nincs szükségük Dina munkájára, a társasága nagyon fog hiányozni nekik, hisz a Fülöp-szigetekről érkezett nő a család tagjává vált. Szerinte a bizalom és a megérzés létfontosságú, ha az ember dadust alkalmaz. Ne feltétlenül kell házat venni, de a tisztelet elengedhetetlen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez