Az álomról és az utazásról – kettős könyvbemutató az Urániában

Balázs Géza Az álom nyelve és Balázs Géza – Takács Róbert: Körbejárt Föld című könyvével ismerkedhetett meg a héten a közönség. Mindkét témához stílusos választás volt a velencei gótika és a mór építészet jegyeit egyaránt magán hordozó Uránia filmszínház kávézója.

Aczél Petra kommunikációkutató, a Corvinus Egyetem professzora nem szereti az álmoskönyveket. Nem is nagyon szokott álmokkal foglalkozni, de – mint könyvajánlójában elmondta – most úgy gondolja: lehet, hogy mégis kellene. Az álmok az életünk felét elfoglalják és most olyan korban élünk, amelyben szeretünk kollektíven hallucinálni. A virtuális valóságban kollektív álmok, kollektív mesék, részvételre hívó képzelődések valósulnak meg – mintha megpróbálnánk életünkben is egyre inkább álomvilágban lenni. És akkor megjelenik Magyarországon egy szerző – nyelvész, kultúrakutató, kultúragondozó, társadalomtudós – könyve az álom nyelvéről. Balázs Géza olyan különleges arányérzékkel nyúl ehhez a témához, ami egyszerre távolmaradás és közelkerülés.

Dr. Aczél Petra
Aczél Petra

Aczél Petra szerint sok minden miatt különleges kötet Az álom nyelve. Először is tömör. 130 oldal, mégis lényegre törő, minden fontos fogalmat érint, ami az álomkutatással, az álom nyelvi megvalósulásával kapcsolatos. Teljesen új szempontokat tár fel. Kortárs fiatalok álomelbeszéléseit közli, fontos magyarázatokkal arról, hogy miként olvashatjuk mások álmait. A retorika alakzatait mutatja fel az álmokban, ami eredeti tudományos eredmény és fontos intellektuális kaland. Egyedülálló nyelvezettel íródott, ami nagyon tiszta, pontos, tárgyilagos és elegáns értékháttér áll mögötte. A kommunikációkutató azt tanácsolja: ne elalvás előtt, hanem ébredéskor vegyük kézbe ezt a könyvet.

DSCF0037

A Globobook Könyvkiadó támogatásával megjelent Körbejárt Földről Kiss Róbert Richard nyelvész, Prima Primissima-díjas újságíró beszélt. Szép, színes, illatos könyv, kellemes olvasmány – mondta. Kulturális utazásokról szól a napsütötte sávban, Costa Ricától Indián át Thaiföldig bejárhatjuk vele a világot. Mégsem útikönyv, hanem kulturális utazás, amely magával ragadja az olvasót. Remekül ötvözi az intellektuális meglátásokat a helyi dolgok leírásával. A különböző gondolkodásmódokéval. Az utazás tapasztalat – mondja Kiss Róbert Richard. Ha valaki nem utazik, akkor önmagát nem tudja megismerni. Hiszen minél több helyen vagyunk a világban, annál jobban rájövünk arra, mit is tudunk mi. Annál jobban értékeljük, amink van és látjuk azt, hogy máshol mi működik jobban.

Dr. Kiss Róbert Richard
Kiss Róbert Richard

Miért is jó szerinte, ha megszületik egy ilyen könyv? Mert bejárhatjuk az ismeretlen vidékeket, átérezhetjük az izgalmát az utazásnak. Másrészt azért is izgalmas lehet, mert látjuk a személyt, aki utazik. Az ő gondolatait, érzéseit, meglátásait. És ha ilyen rendkívüli személyről van szó, mint Balázs Géza professzor, akkor ez különös élmény az olvasónak. Egy komoly tudós szemével láthatjuk a világot és ez ad egy kis pluszt hozzá. Pláne ha olyan izgalmasan, szórakoztatóan ír, mint Balázs Géza.

Anna és a festmények
Prokopp Mária és a festmények

A könyvbemutatót kiállítás is kísérte: Az álom nyelvét illusztráló festményekből, melyek Moritz Lívia munkái. Róluk, a bennük megjelenő derűs és színes képi világról és alkotójukról Prokopp Mária művészettörténész, az ELTE nyugalmazott professzora mesélt.

festőművész
Moritz Lívia festőművész

A szerző, Balázs Géza nyelvész elmondta, hogy mindkét könyv szerelemből született. Az álom nyelve gyakorlatilag egy hosszú indiai úton kezdődött, amikor – talán a hely levegője, hangulata miatt – észrevette, hogy álmodott és ez ezúttal érdekelte is. Elkezdett gondolkodni az álmon és önmagán, ebből fakadt ez a munka. Közben előjöttek a saját gyermekkori álmai is. Melyek – mint mondja – ott vannak mindenkiben, csak nem foglalkozunk velük. Pedig, mint a pszichológusok vallják, jó törődni az álmokkal, mert önismerethez segítik az embert.

Balázs Géza professzor
Balázs Géza

A Körbejárt Föld egy Costa Ricából érkezett baráti meghívással kezdődött és Guatemalában folytatódott – mesélte a szerző. A maja piramisok láttán a felívelő és összeomló kultúrák kérdése kezdte izgatni, ez a kötet összefogó eleme. Mindenhol azt kereste, hogy mi lehet az oka annak, hogy kultúrák felvirágoznak, aztán összeomlanak. A könyvben persze vannak kalandos részek, melyek mutatják, mennyire jó megismerni vallásokat, személyesen tapasztalni a világ sokszínűségét, az élet sokféleségét. Balázs Géza nagy szerelme Ázsia, nagy élménye Kambodzsa. Megdöbbentő élménye pedig az, hogy miközben mi itthon nagyon sokszor panaszkodunk és hajlunk a pesszimizmusra, Ázsiában túlnyomórészt sokkal szegényebbek az emberek, mint mi, de sokkal boldogabbak. A boldogság belül van és mi is képesek vagyunk rá. Valahol nagyon mélyen bennünk él még Ázsia.

DSCF0042

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez