Diplomáciai vihar a horvátországi Vihar hadművelet útóélete miatt

Szerbia tiltakozott Izraelnél amiatt, hogy három izraeli vadászgép is részt vett a horvátországi parádén, melyet az 1995-ös Vihar hadművelet emlékére rendeztek meg.

23 évvel ezelőtt a horvát hadsereg nagy erejű offenzívát indított meg a szerbek ellen. A harcok során több ezren- köztük sok civil is – meghaltak. Több mint 250 ezer szerb menekült el Horvátországból.

Ez számunkra olyan volt, mint egy hatalmas pogrom – fejtegette Szerbia nagykövete, aki a Times of Israelnek nyilatkozott. A második világháború után ez volt a legnagyobb erőszakos népvándorlás Európában – mondta Szerbia nagykövete. Közben diszkréten megfeledkezett arról, hogy a szerbek csaknem egymillió albánt kényszerítettek menekülésre a délszláv háború idején Koszovóból.

A délszláv háború idején mindegyik oldalon követtek el háborús bűnöket. Hágában a nemzetközi törvényszék elítélte Mladics szerb tábornokot éppúgy, mint a horvát Gotovinát, akinek fontos szerepe volt a Vihar hadműveletben 1995-ben. A három izraeli F16-os vadászgép jelenléte a horvátországi parádén azt mutatja, hogy Benjamin Netanjahu kormánya fontosnak tartja a szövetséget egy NATO-tagállammal a Földközi-tenger térségében. Jim Mattis amerikai hadügyminiszter nemrég Zágrábban találkozott a térség katonai vezetőivel. Izrael az Egyesült Államok legfőbb katonai szövetségese a Földközi-tenger keleti medencéjében. Washingtonban a szenátus épp most hagyott jóvá egy 15 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Izraelnek. Miután Törökország egyre kevésbé megbízható NATO-szövetséges, ezért az USA szemében felértékelődött a balkáni térség – elsősorban Románia és Horvátország. Ezért egyáltalán nem véletlen, hogy három izraeli vadászgép is részt vett a nagy horvát parádén, melyet a Szerbia felett aratott győzelem 23. évfordulója tiszteletére rendeztek meg Horvátországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez