A Beaujolais Nouveau, azaz az Új Bogyólé, na de milyen bor is ez? – mutatjuk

A Beaujolais Nouveau minden évben november harmadik csütörtökén érkezik a bárokba és éttermekbe. De vajon ismeri-e valaki honnan is ered ez a francia hagyomány?

Ez az elnevezés csak a december 15. előtt forgalomba hozott, enyhén macerált borokra vonatkozik. De csak 1985-ben választották a Beaujolais Nouveau forgalomba hozatalának időpontjául november harmadik csütörtökét.

Ez a hagyomány valójában elég új keletű. A második világháborút követően a Beaujolais borvidék a háborúból való kilábalásért és az új fogyasztók megtalálásáért küzdött. Különösen a Közlönyben 1951. március 11.-én megjelent rendelet után, amely kimondja, hogy “a termelők az 1951. évi szüretből származó borokat csak 1951. december 15. után és eredetmegjelöléssel hozhatják forgalomba” .

borászok azonban ezzel nem értettek ezzel egyet, hisz minél korábban el akarták adni a termésüket. Az Union Viticole du Beaujolais ezért azt kérte, hogy a terület borait “en primeur“, azaz december 15.-e előtt is értékesíthessék. A kérést a hatóságok november 13.-án el is fogadták, és meghatározták azokat a feltételeket, amelyek alapján “bizonyos AOC borok mostantól kezdve forgalmazhatók anélkül, hogy megvárnák a december 15.-i általános forgalomba hozatalt”. Így született meg az a hagyomány, hogy ezt a Beaujolais borokat Beaujolais Nouveau néven forgalmazzák.

“A Beaujolais Nouveau megérkezett” – írta René Fallet 1975-ben, és ez egy olyan hagyományt teremtett, amelyet a franciák a világért sem hagynának ki.

2023. november 16-án a Beaujolais Nouveau visszatér a budapesti éttermekbe is, ahová többek között az Ab Ovo borkereskedés szállítja a borokat, így a rózsadombi Cafe57 Restaurantba is.

(Visited 174 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez