Megtalálták Nagy Heródes palotáját Jeruzsálemben?

A Dávid múzeum melletti ásatások során rábukkantak egy palota romjaira az egykori börtön alatt Jeruzsálem nyugati részében. Egyes tudósok szerint itt állt Nagy Heródes palotája, melyben Pilátus ítéletet mondott Jézus Krisztus felett.

Már 15 éve folynak az ásatások a Dávid múzeum mellett, ott ahol a szultán birodalma idején börtön volt. A Kisle még a brit időkben is börtönként szolgált. A mélyben viszont egy palota romjait és egy vízvezeték maradványait találták most meg régészek. Szerintük valószínűleg ezek Nagy Heródes palotájának maradványai. Sok történész úgy véli: itt mondta ki ítéletét a római Pilátus Jézus Krisztus felett.
Évente több mint egymillió keresztény zarándok érkezik Jeruzsálembe, hogy a helyszínen élje át újra a kétezer éves történetet- írja a Washington Post. A lap különböző véleményeket közöl, és ebből kiderül: egyáltalán nem biztos, hogy ott állt Nagy Heródes palotája, hiszen arról csak annyit említenek a dokumentumok, hogy Jeruzsálem nyugati részén volt. Igaz, hogy a Dávid múzeum is ott van, de ettől még…
A másik vitatott kérdés: vajon Nagy Heródes palotájában mondta-e ki ítéletét Poncius Pilátus? Van olyan szakértő, aki szerint ez egyértelmű. Mások viszont azt olvassák ki az evangéliumokból, hogy az ítélet hirdetésének helyszíne egy római laktanya lehetett, mert ott élt és ítélkezett Poncius Pilátus a megszállt Jeruzsálemben, ahol a közrend nem volt éppen problémamentes azokban az időkben. Az új régészeti eredmény tehát újabb vitákat is kiválthat, de mindenesetre tanúsítja Jeruzsálem ősi múltját, melyben egymásra rakódnak a különböző korok emlékei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez