Rekord büntetés környezetszennyezésért Kínában

160 millió jüant vagyis 21,6 millió eurót kell fizetnie hat cégnek, melyek 25 ezer tonna mérgező hulladékot két folyóba öntöttek Kína keleti részén. Korábban a cégek vezetőit börtönbüntetésre ítélték.

2-5 éves börtönt kapott 14 főnök azért Csiangszu tartományban, mert utasításukra a savas mérgező anyagot beleöntötték két közeli folyóban. Most a környezetszennyező per második szakaszában megszületett az ítélet a pénzbüntetésről is, amely rekordot dönt Kínában. Ilyen sokat még senki sem fizetett a környezet károsításáért abban az országában, ahol a gyors gazdasági növekedésnek alárendeltek mindent. Eddig…
Január elsejével új szigorú törvény lépett életbe: sokkal szigorúbb büntetésekkel. Régebben a bírságok olyan csekélyek voltak, hogy a menedzserek kalkulálni kezdtek, és rájöttek: ha nem csinálnak semmit és tovább károsítják a környezetet, akkor jobban járnak! A környezetvédelem ugyanis drága, a bírság viszont csekély. A Kínát kormányzó kommunista párt viszont az elmúlt időszakban változtatott a politikáján és a környezet védelme immár prioritást élvez!

A nagyvárosokban már alig lehet levegőt venni, a víz pedig olyannyira szennyezett, hogy csillagászati összegeket kell költeni a tisztítására abban a Kínában, ahol permanens a vízhiány a legtöbb területen. Csiangszu tartomány fővárosa Nanking, a Déli Főváros. A nyolcmilliós metropolisz számára létfontosságú, hogy a víz ne legyen mérgezett és a levegőt be lehessen szívni komoly károsodás nélkül. Arról, hogy a csapvíz iható legyen Kínában nem álmodozik senki. A teázás azért is nemzeti szenvedély, mert a víz forralás nélkül már eddigis ihatatlan volt. De 25 ezer tonna savas mérgező anyag ennél sokkal komolyabb problémát jelent. Különösen ha a helyi folyók beleviszik a mérgező anyagokat a nagy folyóba, a Jangcéba, mely keresztül folyik Nanking városán! Ezért a példás büntetés, mely 160 millió jüan vagyis 21,6 millió euró befizetésére kényszerít hat céget Kína keleti részén, mert 25 ezer tonna mérgező anyaggal tették tönkre a környezetet.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez