Az internet miatt (is) utcára vonulnak Gomában

Százak tüntetnek a kongói Gomában, ahol kedd óta nincs internet, a kormány lekapcsolta a várost a hálózatról.

Kedd óta nincs internet, és nem lehet sms-eket küldeni Gomában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A demonstrációval nem csak ezeknek a szolgáltatásoknak a visszakapcsolását szeretnék elérni, hanem a napok óta tartó országos tüntetéssorozat során előállítottak szabadon engedését is követelik.

Az események azután pörögtek fel, hogy Joseph Kabila elnök bejelentette: népszámlálást fognak tartani az országban. A korábban Zairének nevezett államban a függetlenség 1960-as kikiáltása óta hivatalosan nem írták össze a lakosságot. A kormányzat most a népszámláláshoz kötné a 2016-os elnökválasztás megrendezését.

A 2001 óta hivatalában lévő államfő az apjától örökölte a hatalmat, de az alkotmány értelmében a következő évi választásokon nem indulhatna ismét. Az ellenzék szerint a népszámlálás, ami az ország hatalmas területe és a fejletlen infrastruktúra miatt akár három évig is eltarthat, csupán arra jó, hogy évekkel kitolja a választás dátumát. A hivatalos indoklás szerint a népszámlálást el lehet halasztani, de annak lebonyolítása elengedhetetlen a szabad és törvényes szavazáshoz.

A hír hétfői bejelentése óta több nagyvárosba is tiltakoznak az emberek, az összecsapások már negyven halálos áldozatot követeltek, közülük 11 rendőr. A BBC-nek nyilatkozó szemtanuk szerint az elnök védelméért felelős egységek is részt vettek a tömegoszlatásban. A főváros több iskoláját is lezárták, Goma városát pedig lekapcsolták a főbb kommunikációs hálózatokról.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez