Miért panaszkodnak az óriási gáztartalékkal rendelkező ország lakói?

A világ egyik legelnyomóbb, legelzárkózóbb országában egyre többen merik kinyilvánítani nemtetszésüket a rendszerrel kapcsolatban.

Türkmenisztánban szinte ismeretlen fogalom a rezsim kritikája, ugyanis könnyen börtönbe kerülhet miatta bárki. Ez azonban mintha kissé megváltozóban lenne, legalábbis a Szabad Európa Rádió (RFE) erről számol be. Türkmenisztánban is fogható a Radio Azatlyk, a RFE türkmén ága, melyen keresztül sokan meg mernek szólalni, sőt sokan arcukat is vállalják a felvételek készítéséhez.

“Jöjjenek, vegyenek fel mindent az otthonomban, hadd lássák meg milyen körülmények közt él az átlagos türkmén.” – mondta egy 35 éves hölgy, Gulnara Najimova a RFE tudósítójának. “A mi életünk teljesen más, mint amit a tévében az országról mutatnak.” – meséli, miközben vályogtégla házát mutatja egy vidéki városban.

Mivel az ország lakossága vidéken él, körükben általános a szegénység és a munkanélküliség, annak ellenére, hogy az ország hatalmas földgáz készletekkel rendelkezik.

Najimova is munkanélküli és családjának nincs semmilyen bevétele. Végső elkeseredettségében döntött úgy, hogy vállalja a kockázatot és nyilatkozik a Szabad Európa Rádió helyi csatornájának. Azonban ügyelt arra, hogy közvetlenül ne kritizálja a rezsimet és az országot vezető elnököt, Berdimuhammedovot.

A főváros, Asgabat környékén ezrek veszítették el otthonukat mindenfajta kompenzáció nélkül, azért mert autópályákat, parkokat építettek a helyükre. Két hölgy ezzel kapcsolatban vállalta az arcát, igaz a nevüket nem, hogy elmondják mennyire igazságtalan a rendszer. “Évek óta várjuk a kárpótlást, de semmit nem kapunk.” – panaszkodott az egyikük. Leveleikre nem válaszolnak, a hatóságokat nem tudják elérni.

Muhammad Tahir, a türkmén adó munkatársa szerint az elmúlt évtizedben óriási változások történtek, hiszen egyre többen mernek megszólalni. Vélhetően a rendszer tudja, hogy bizonyos szintű, mondhatni ártalmatlan kritikát még el lehet tűrni. Sőt, az asgabati vezetés képes bizonyos fokig az elégedetlenséget áthárítani az alacsonyabb szintű hatóságokra.

Mindezek ellenére még mindig veszélyes közvetlenül a rezsimet kifogásolni a világ egyik legelnyomottabb társadalmában.

Olvasson még Türkmenisztánról:

Vége az irígységnek, nem kap több ingyen benzint a lakosság

Egyelőre nem tudni, mi lesz a Kaszpi-tenger sorsa

Eltűnnek a diktátor jelképei az iskolákból

Nézzünk magunkba – Fizetések a volt szovjet térségben

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez