Támogatja az ukrán elnök béketervét Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatja Petro Porosenko ukrán elnök béketervét és az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, de arra figyelmeztet, hogy a szembenálló felek közötti tárgyalások nélkül életképtelen és irreális marad minden elképzelés.

A Kreml sajtószolgálata által szombaton nyilvánosságra hozott közleményben Putyin elnök felszólította az egymással szembenálló feleket, hogy hagyjanak fel minden harci cselekménnyel és kezdjenek tárgyalásokat. Az orosz elnök megítélése szerint a Petro Porosenko ukrán államfő által pénteken meghirdetett, 14 pontos béketerv “nem lesz életképes és reális, ha nem követik a tárgyalásos folyamat megkezdését célzó konkrét lépések”.

Putyin megengedhetetlennek nevezte, hogy az egyoldalú tűzszünet kihirdetése után folytatódott a harc Ukrajnában, aminek eredményeként “Oroszország területén csapódnak be és robbannak fel lövedékek, ami nemcsak anyagi károkat okoz, hanem veszélybe sodorja honfitársaink életét és egészségét”. Hozzátette, hogy az ukrán elnök béketervének nem lehet ultimátum jellege. A harci cselekmények megállításával megnyíló lehetőséget arra kell használni, hogy a Kelet-Ukrajnában szembenálló felek megkezdjék a konstruktív párbeszédet és politikai kompromisszumokra jussanak – hangoztatta.

Az ukrán elnök pénteken jelentette be, hogy egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptet életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék fegyvereiket. A kelet-ukrajnai Donyeck megyében, az oroszbarát erők fellegvárában tett első munkalátogatását arra is felhasználta Porosenko, hogy meghirdesse a kelet-ukrajnai térségre vonatkozó béketervét.

A Kreml első reagálásában, még pénteken úgy fogalmazott, hogy a tűzszüneti felhívás nem a békére és tárgyalásokra szólít fel, hanem leginkább a kelet-ukrajnai felkelőknek címzett ultimátum, amely fegyverletételre szólít fel. A kelet-ukrajnai oroszbarát erők nem fogadták el sem a tűzszünetet, sem a béketervet. Egyik vezetőjük pénteken kijelentette: elutasítanak mindenfajta leszerelést, amíg a kormánycsapatok nem vonulnak vissza.

Szombaton Barroso felszólította a kijevi béketerv támogatására Oroszországot. Az Európai Bizottság elnöke Tallinnban járt, ahol a három balti állam kormányfői azt mondták, újabb uniós szankciókat kell bevezetni Moszkvával szemben, ha nem javul a kelet-ukrajnai helyzet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton teljes harckészültséget rendelt el Oroszország középső katonai körzetében. Az orosz elnöki hivatal sajtószolgálata szerint az ukrán elnök bejelentése leginkább egy ultimátumra hasonlít.

Brüsszel eddig csupán egyes orosz és ukrán állampolgárokra szabott ki vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást, de kiterjedt gazdasági büntetőintézkedéseket nem léptetett életbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez