Kaszparov és a politikai sakkjátszma

130258465Kaszparov nem tanúskodhatott a kazah ellenzéki ügyében, akin 6 milliárd dollárt keresnek.

Franciaország ki akarja adni Oroszországnak Muhtar Abljazovot, aki egykor Nazarbajev elnök kedvence volt, ám később az ellenfele lett. El akartam mondani a francia bíróságnak, hogy milyen is az igazságszolgáltatás Oroszországban!- mondta Kaszparov Párizsban.

“Oroszországban az igazságszolgáltatás egyetlen ember kezében van, és ez Vlagyimir Putyin!”- hangsúlyozta az egykori sakkvilágbajnok, akinek magának is meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással Oroszországban. Garry Kaszparov Lev Ponomarjov orosz ellenzéki képviselővel együtt akart tanúskodni a francia bíróságon a kazah ellenzéki politikus mellett.

Oroszország és Kazahsztán szoros szövetségesek, és ezért a kazah ellenzéki politikus és a támogatói attól tartanak, hogy ha Franciaország kiadja őt Moszkvának akkor hamarosan Nazarbajev elnök kezébe kerülhet, ahol az élete sincsen biztonságban. A francia bíróság korábbi döntése szerint csakis akkor adható ki a kazah ellenzéki politikus Oroszországnak, ha teljes jogi garanciát kapnak arra, hogy tisztességes eljárásban lesz része.

Mivel vádolják az ex minisztert Kazahsztánban? Kerek 6 milliárd dollár elsikkasztásával! Nazarbajev elnök egykori kedvence három éven át a BTA bank főnöke volt. A bank csődbe ment, és Kazahsztán hatóságai szerint ennek elsősorban a főnök bűnös hanyagsága volt az oka. Ezért keresnek 6 milliárd dollárt az ellenzéki politikuson, aki Franciaországba menekült. Ott azonban a kazah bank feljelentése alapján letartóztatatták.

Itt tart most az ügy, mely semmiképp sem javítja Párizs és Moszkva viszonyát, amely az ukrajnai válság és az ezt követő szankciók miatt amúgy is feszült. Putyin orosz elnök pénteken Milánóban világosan az Európai Unió értésére adta: ha a szankciók folytatódnak, akkor Oroszország ellenintézkedései hosszú távra befagyasztják a kapcsolatokat. Moszkva végképp Kelet felé mindenekelőtt Kína irányába fordulhat, és ezzel fontos piactól fosztaná meg az Európai Unió tagállamait.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez