Becsületgyilkosságok Oroszországban

A becsületgyilkosságok, melyek során főleg lányok esnek saját rokonaik áldozatául, a mai napig előfordulnak Oroszországban. Főleg Dagesztán és Csecsenföld egyes területein élő felfogás, hogy a család becsületén esett sérelmet csakis vérrel lehet lemosni.

A legutóbbi ilyen esetre egy forgalmi ellenőrzéskor derült fény, amikor egy 54 éves férfi autójában találták meg 21 éves lánya holttestét. A vizsgálat jelenlegi állása a becsületgyilkosságot valószínűsíti.

Csecsenföldön és Dagesztánban, ahol a legtöbb ilyen eset előfordul, többnyire nem derül fény a bűncselekményre. Gyakoribb, hogy baleset, vagy betegség a halál oka, legalábbis a hivatalos dokumentumokban. Azok a családok ugyanis, amelyekben élő hagyomány a becsületgyilkosság, a legnagyobb titokban “mossák tisztára a szennyest” – állítja Szvetlana Iszajeva, a Dagesztáni Anyák az Emberi Jogokért szervezet vezetője.

“Nincsenek statisztikáink erről a jelenségről. A rokonság természetesen szeretné védeni a család, a klán hírnevét, így hallgatnak […] Itt egy teljesen más kultúrával van dolgunk, mert ez az iszlám vallású családokban fordul elő. Sok időnek kell eltelnie, mire javul a helyzet” – nyilatkozta Georgij Engelhardt iszlám-szakértő a The Moscow Times-nak.

Problémát jelent még az is, hogy a becsületgyilkosság fogalma nem létezik az orosz jogban, így nem minősített esete a gyilkosságnak.

A jelenségről több cikket is írt már Zakir Magomedov, aki azt tapasztalta, hogy még akkor sem tanúskodnak a rokonok, ha szerették is a meggyilkoltat. Magomedovnak azonban sikerült megszólaltatnia olyan személyeket, akik nem akartak hallgatni. Egy meginterjúvolt hölgy mesélte el neki meggyilkolt barátnője történetét, akivel saját bátyja végzett, miután egyetemi órái helyett táncolni ment. “Az egész falu falazott a fiúnak. Azt hazudták a rendőrségnek, hogy a mecsetben volt, amikor a lány meghalt. A háziorvos kiállított egy hamisított igazolást a lány nem létező gyerekkori betegségéről. Végül azt mondták, valaki megmérgezhette a diszkóban” – áll a The Moscow Times-ban megjelent írásában, természetesen a nyilatkozó nő nevét elhallgatva.

A becsületgyilkosságok áldozatai közt azonban nem csak nők vannak, férfiakat is megölhetnek a “nem megfelelő” viselkedésük miatt.

Engelhardt szerint az egész jelenség mögött a mélyen rögződött muszlim hagyományok állnak. Nem arról van szó, hogy a rokonok jó megoldásnak gondolnák a gyilkosságot, hanem ezt vélik a “kisebbik rossznak”. A “nagyobbik rossz” az, amikor hagyják, hogy a családtag a viselkedésével szégyent hozzon magára és a családra.

Oroszországban Dagesztánban és Csecsenföldön követik el a legtöbb becsületgyilkosságot. Utóbbi tagköztársaságot és vezetőjét Kadirovot egy 2012-es Human Rights Watch jelentés is élesen bírálta, amiért nem lépnek fel a szokás ellen, sőt, passzívan támogatják is azt. Az egyre terjedő iszlám extrémizmus pedig a jelenség fennmaradását szolgája a régióban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez