A sztyeppe másik oldalán: az ismeretlen Kazahsztán

Gleccserek, tavak, tengerek, érintetlen fenyőerdők, hegyek és sztyeppe – mind-mind megtalálható Kazahsztánban. Nem tudta? Sokszor maguk a kazahok sem.

„Teljesen megdöbbent Nurszultán Nazarbajev, amikor megmutattuk neki az Ismeretlen Kazahsztán című kiállítás képeit”, mesélte  Szergej Tohtarov a budapesti Corvinus Egyetem aulájában. A Kazah Köztársaság Első Elnöke Alapítványa (KKEEA) megbízott igazgatója elmesélte, két év alatt több mint 2000 képet készítettek fiatal művészek Kazahsztánszerte. Ebből mindössze 40 látható ezen a héten, Budapesten.

A szociális, jótékony, illetve kulturális tevékenységet folytató nonprofit KKEEA célja az ország hírnevét öregbítő kazah tehetségek támogatása. Miután tömegével hordták a fővárosba a lélegzetelállító felvételeket a korábban kiírt különböző versenyek és pályázatok révén az ország legkülönbözőbb helyeire eljutó fényképészek, megszületett az Ismeretlen Kazahsztán című projekt ötlete.

Nurbah Rusztemov, Kazahsztán budapesti nagykövete megnyitja az Ismeretlen Kazahsztán című fotókiállítást a Corvinus Egyetem aulájában, 2014.11.25. (Kép: ktgy)

Ezután már célzottan indultak útnak a kisebb csoportok, hogy bemutathassák Kazahsztán sokszínűségét. „Sokszor az otthoniak is csodálkoztak, hogy milyen helyek is vannak nálunk” – mesélte a program egyik fotográfusa, Andrej Siskalov. Összesen 30.000 km-t és hat hónapot utaztak, hogy a képek elkészüljenek. Bár nem volt nehézségektől mentes a kaland, a látvány és a sokszor váratlanul elébük bukkanó helyiek kedvessége minden fáradtságukat azonnal elűzte. Saját képeit nézegetve nem is nagyon tudta különösebben kommentálni azokat, végül egyszerűen csak annyit mondott: „Ezt látni kell!”

A tegnap megnyitott fotókiállítás eddig csak Almatiban és Asztanában volt látható. Külföldön először, most nálunk, Budapesten mutatták be a képeket a virágzó kazah-magyar kapcsolatok jegyében. Az Ismeretlen Kazahsztán kiállítás legközelebb Moszkvába utazik.

Videó a kiállítás megnyitójáról:

{youtube}WeL1SPra6iw{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez