A palaolaj forradalom hatása az olajkitermelésre

Egyre jobban érezteti a palagáz/palaolaj-forradalom hatását az Egyesült Államokban: az 1980-as évekbeli szintre csökkent az OPEC államokból importált kőolaj mennyisége.

A Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC) tizenkét tagországa adja a Föld olajtermelésének mintegy harmadát. Az Egyesült Államok korábban rendkívüli mértékben függött ezektől a forrásoktól, 1976-ban például az éves kőolajimportjának 88 százalékát az OPEC fedezte. Idén augusztusban azonban ez az arány viszaesett 40 százalékra, ami 1985 óta nem látott alacsony szint.

Ennek magyarázata a palaolaj megnövekedett kitermelése az Egyesült Államokban. Ez azonban még korántsem jelenti az USA teljes önellátását, hiszen Kína után  még mindig Washington a legnagyobb olajimportőr. A palaolaj forradalma eltérő hatással van az OPEC észak- és nyugat-afrikai, latin-amerikai és közel-keleti országaira. Paul Horsnell, a Standard Chantered elemzője szerint főleg az afrikai államok, Algéria és Líbia szenvedi meg a változást, míg Szaúd-Arábia és Venezuela rugalmasabban reagál. A legnagyobb vesztes egyértelműen Nigéria, ahonnan július óta nem szerez be olajat az USA. 

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a Közel-Kelet a jövőben megtartja vezető pozícióját a nemzetközi kőolajpiacon. Az energiaéhségben szenvedő ázsiai országok ugyanis enyhítik az amerikai import csökkenésének hatását. November 27-én az OPEC országok csúcsértekezletén vélhetően ez is fontos téma lesz.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez