Hogyan gazdagodott meg a kínai kormányfő?- Per a New York Times ellen?

Kína, Peking –  Kína egyik legnagyobb biztosítási cége azzal fenyegetőzik, hogy bepereli az amerikai újságot, amely leleplező cikket közölt a Ping An és Ven Csia pao miniszterelnök kapcsolatáról. A New York Times már a Kínai Kommunista Párt kongresszusa előtt is hosszú cikket irt a kínai kormányfő vagyonáról. Ezt 2,7 milliárd dollárra becsülte!

Kínában azonnal indexre tették a lapot, és a New York Times-t néhány  napig nem lehetett elérni a világhálón.
         A második cikkben az amerikai lap arról ír, hogy a kormányfő vagyonának alapja a Ping An biztosító társasággal kötött ” furcsa üzlet”. 1999-ben Kínában a kormány hozzákezdett a biztosító társaságok feldarabolásához. A Ping An biztosító vezérigazgatója levelet irt a miniszterelnöknek és ezt követően találkozott a kormányfő nejével. Ekkor köttetett meg a “furcsa üzlet”! A miniszterelnök támogatásával a feldarabolás elmaradt, cserébe viszont a kormányfő nejének és más családtagjainak egy csinos részvénypakettet állítottak össze. Ezekhez a részvényekhez a miniszterelnök családja negyedáron jutott hozzá, ráadásul akkor, amikor a piacnak még fogalma sem volt róla, hogy a Ping An biztosítótársaságot nem darabolják fel! A nagyon olcsón megszerzett Ping An részvénypakettet ma 2,2 milliárd dollárt ér, vagyis ez a kormányfő 2,7 milliárd dolláros vagyonának alapja!
         Válaszul a Ping An közölte: bepereli a New York Times szerkesztőségét, mert ” hamis és rágalmazó cikket tett közzé,amely elferdíti a tényeket”.Azt természetesen a kínai biztosító társaság nem tudatja, hogy valójában mi is történt 1999- ben?! Ven Csia pao egyébként hamarosan nyugdíjba vonul, a legutóbbi pártkongresszuson már nem választották be a legfelső vezetésbe. A forgatókönyv szerint az életkora miatt visszavonuló politikus a jövő tavasszal adja át tisztségét utódának. Ám a nyugdíjazás nem jelenti feltétlenül azt, hogy a veterán Ven Csia pao a jövőben nem kíván beleszólni a párt és a kormány ügyeibe. A ” liberális ” frakciónak ő az egyik legfontosabb vezére. Döntő szerepe volt ” az antiliberális” Po Hszi laj megbuktatásában. Így valószínű, hogy a bukott politikus frakciója szivárogtatta ki a kormányfő számára kínos információkat a New York Times-nak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez