Irakba látogatott a kínai külügyminiszter

Több mint tíz éve először látogatott Irakba magas rangú kínai politikus: Vang Ji külügyminiszter vasárnap érkezett Bagdadba, hogy kereskedelmi kérdéseket és az iraki biztonsági erők fegyverrel való ellátását vitassa meg az iraki kormány képviselőivel.

A kínai diplomácia vezetője találkozott Núri al-Máliki iraki kormányfővel, aki együttműködést szorgalmazott a két ország között a terrorizmus elleni küzdelemben.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Kína Irak legfontosabb kereskedelmi partnere, és a legfontosabb befektető az olajiparban és az áramszolgáltatási szektorban.

A kínai PetroChina és CNPC Limited olajvállalatok kiemelkedő szereplői az iraki energiapiacnak, és jelentősen hozzájárulnak az iraki kormány bevételeihez. Bagdad növelni kívánja a nyersolaj kivitelét, és az ebből származó bevételből az ország infrastruktúrájának újjáépítését akarja finanszírozni.

Néhány nappal korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatott Bagdadba, és ígéretet tett arra, hogy Moszkva felgyorsítja a fegyverszállítást az iraki csapatoknak.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint tavaly egész évben csaknem kilencezer, idén januárban pedig több mint ezer ember vesztette életét Irakban erőszakos akciókban.

Szakértők úgy vélik, hogy több mint 140 ezer halálos áldozatot követelő, majdnem három éve tartó szíriai polgárháború miatt nőtt meg Irakban is az erőszakcselekmények száma, és részben ezzel kapcsolatban erősödtek fel a vallási ellentétek a síiták és a szunniták között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez