90 milliárd jüant koboztak el egy kádertől

A Mennyei-Birodalom egykori biztonsági főnökét korrupcióval vádolják. A 71 éves Csou Jungkang 2012-ben ment nyugdíjba, addig a legfelső vezetés tagja volt a Tiltott Városban Pekingben.

 

90 milliárd jüan 14,5 milliárd dollár. Ilyen összeggel a bukott vezető szerepelhetne a világ leggazdagabb embereinek listáján. A kormányzó kommunista párt nyomozói 37 milliárd jüant találtak különböző bankszámlákon, 51 milliárd jüan pedig olyan értékpapír, melyet külföldön lehet beváltani, ezenkívül pedig 300 luxus villát és lakást foglaltak le Pekingben, Sanghajban, Tiencsinben és másutt Kínában.

A New York Times 2012 őszén megírta, hogy a kommunista Kína vezetői dollárban is milliárdosok. Akkor Pekingben felháborodtak. Napokig nem lehetett elérni a New York Times honlapját. A New York Times tudósítóit kiutasították Kínából. Ki szivárogtatta ki a kínai vezetőkre oly kínos híreket? Állítólag nem más, mint Csou Jungkang. A belbiztonság bukott főnöke, akit előbb leváltottak, majd nyugdíjba küldtek.

Állítólag puccsot kísérelt meg a Tiltott Városban 2012 nyarán, ő ugyanis nem a jelenlegi első számú vezetőt, Hszi Csinpinget támogatta, hanem vetélytársát Po Hszilájt, aki akkor már le volt tartóztatva és jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti korrupcióért.

Csou Jungkang szerint az egész csak a hatalmi harc része. Ellenfele, Kína első embere akarja őt lehetetlenné tenni. Mindenesetre az egykor érinthetetlennek hitt káder 300 rokonát, barátját és üzletfelét letartóztatták. Köztük a fiát is.

Biróság elé állítják-e Kína belbiztonságának egykori főnökét, az érinthetetlennek vélt kádert, akitől 90 milliárd jüant koboztak el? Vajon megkockáztatja ezt a Kínát 1949 óta vaskézzel kormányzó kommunista párt? A hírek szerrint Csou Jungkang háziőrizetben van Tiencsinben. Sorsáról ott döntenek, ahol sokáig ő döntött másokról. Pekingben, a császárok lakóhelyén, a Tiltott Városban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez