Nők harca az üzbég elnöki családban?

Királydrámába illik az üzbég elnöki család története, legalábbis az alapján, amit Iszlam Karimov unokája mesélt a BBC riporterének a napokban. Üzbegisztán elnöke csak egy báb és valójában a felesége mozgatja a szálakat?

Jogvédő szervezetek régóta hangoztatják már, mennyire diktatórikus a jelenlegi üzbég vezetés. A börtönökben sínylődő foglyok megkínzásán kívül az elnök lányának házi őrizetétől hangos mostanában a nemzetközi sajtó.

Senki nem tudja, pontosan mi is történik Gulnara Karimovával. Az biztos, hogy a svájci hatóságok márciusban eljárást indítottak ellene pénzmosás gyanúja miatt. Mindeközben hazájában is rendőrségi ügybe keveredett és gyakorlatilag elzárva tartják a külvilágtól. A taskenti házi őrizeten kívü, szó volt már mérgezési kísérletről, de arról is, hogy apja rendszeresen veri és pszichés nyomás alatt tartja.

Az eddig hangsúlyozott apa-lánya ellentétet most megcáfolta ifjabb Iszlam Karimov, az üzbég elnök unokája, aki szerint a nagymama szövögeti a konspirációs szálakat, egyre szűkebb mozgásteret adva ezzel férjének. „A mi oldalunk tönkreteszi a ti oldalatokat” – idézte saját nagyanyja szavait a BBC honlapján megjelent interjúban. Az ifjabb Karimov szerint anyja és nagyanyja harcol a hatalomért, és ha utóbbi embereit nem állítja meg Gulnara, akkor senki sem fogja.

A történetben nagyapját hibáztatja a legkevésbé, akit szerinte erősen manipulálnak. Nemcsak az üzbég titkosszolgálat szűri a hozzá eljutott információkat, de még internetezni sem nagyon engedik. Amikor például számítógépezni próbálta megtanítani az elnököt unokája, nagyanyja félrehívta és azt mondta: „Megőrültél? Mi lesz, ha olvassa az internetet és mindent megtud?”

Steve Swerdlow, a Human Rights Watch közép-ázsiai kutatója azonban erősen kételkedik abban, hogy felesége nyomná el Iszlam Karimovot. Kizártnak tartja, hogy a már több mint 25 éve hatalmon lévő elnök ne legyen teljes tudatában annak, mi történik Üzbegisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez