Megtalálták az ötödik Evangéliumot?

Az eltűnt Evangélium címmel könyv jelent meg Angliában, és a szerzők szerint ez az ötödik evangélium, melyet nagy Konstantin, az első keresztény római császár tiltott be. A szíriai nyelven írt 29 fejezet állítólag Jézus házasságáról szól….

Mária Magdolna Jézus felesége volt, és két gyerekkel ajándékozta meg őt – állítja Simcha Jacubovici és Barrie Wilson, akik hatéves munkával lefordítottak egy szíriai nyelven írt szöveget. Szerintük ez az állatbőrre írt dokumentum, mely Krisztus születése után körülbelül 570-ben keletkezett, nem más, mint az ötödik Evangélium, mely a másik néggyel együtt az első században keletkezett. Csakhogy ez az evangélium nem tetszett Konstantin császárnak, és ezért apokrifnek, vagyis hamis tanításnak ítélte. Miért ? Elsősorban azért, mert ebből kiderült volna: Jézusnak volt két fia.

Miből következtetnek erre a kanadai szerzők? Mindenekelőtt arra mutatnak rá, hogy ez az ötödik Evangélium kódolt üzenet. Ugyanis nem Jézusról, hanem Józsefről szól, Jákob legkedvesebb fiáról, aki a fáraó tanácsadója lett Egyiptomban. Az ószövetségi József és Jézus ugyanaz a személy – állítják a szerzők, akik szerint a korabeli szentföldön ezt így is értették. Ez az ötödik Evangélium részletesen leírja József és Aszenet házasságát, és azt, hogy ebből két fiú született: Manassé és Efraim. A fáraó azt mondja Józsefről: Te vagy a te Úristened elsőszülött fia.

Mind a 29 fejezet mint rabbit említi Józsefet. Márpedig rabbi csakis házas ember lehet. A műből hiányzik egy rész, majd hirtelen Jézus keresztre feszítése kerül szóba, és külön hangsúlyozza az írás: Mária Magdolna is ott volt, sőt ő mosta le és takarta be a holttestet. Ezt zsidó szokás szerint csakis a férfi rokonok tehetik meg, illetve a feleség. Mária Magdolna tehát nem csak követője volt Jézus Krisztusnak, de a felesége is – állítják a kanadai szerzők.

Dan Browne és a Da Vinci kód óta nagy a szkepszis tudományos körökben minden hasonló felfedezés ügyében. Tavaly Karen King, a Harvard egyetem kutatója hasonló összefüggésekre hívta fel a figyelmet egy régi egyiptomi kézirat alapján. Most a két kanadai szerző úgy látja: megvan az ötödik Evangélium és ez megerősíti az amerikai kutató véleményét. Az anglikán egyház máris elhatárolódott az egészétől. A tudományos kutatók jórésze is a fenntartásait hangoztatja. Az egyik szerző, Simcha Jacubovici viszont közölte: filmre viszi az ötödik Evangéliumot. Már korábban Scorsese is készített egy nagy vitát kiváltó filmet Krisztus utolsó megkísértése címmel. A Da Vinci kód film is nagy vihart kavart. Most az ötödik Evangélium megtalálói már keresik a szponzorokat. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez