Az 51-49-es szabály fölött eljárt az idő

Algériában megváltozhatnak a külföldi beruházásokra vonatkozó alapvető szabályok.

 

 

 

 

 

Pár napja ünnepélyes külsőségek között avatták fel Oránban a Renault első algériai összeszerelő üzemét. De az új gyár csak 49 százalékban van a francia cég tulajdonában, 51 százalékos az algériai állam részesedése. Pedig valójában száz százalékig francia produktumról van szó, de az algériai állam többségi részesedését törvény írja elő. Viszont lehet, hogy ez az utolsó olyan nagy külföldi beruházás, amelyre még érvényes az 51-49-es szabály.

Közgazdászok már évek óta mondják, hogy ennek az állami tulajdon felsőbbrendűségét hirdető ideológiához való hűségen kívül semmi értelme, és riasztja a külföldi beruházókat. Tavaly a kormányfő is felvetette, hogy szó lehet a szabály megváltoztatásáról. De Abdelmalek Sellal csak kisvállalatok esetében tartotta lehetségesnek a nagyobb külföldi tulajdonrészt. „A stratégiai ágazatokban, tehát például az olajtermelésben és a nagyüzemekben továbbra is az algériai állam lesz a többségi tulajdonos” – mondta kb. egy éve a kormányfő.

 

Azóta a Világkereskedelmi Szervetettel (WTO) folyó csatlakozási tárgyalásokon is naprendre került a téma. A WTO is kifogásolja az 51-49-es szabályt és ez az egyik fő oka annak, hogy Algéria még mindig nem tagja a szervezetnek. De maguk az algériai vállalkozók is ellenzik a kötelező állami tulajdoni többséget a vegyes vállalatok esetében. A legfrissebb hírek szerint Bouteflika elnök most utasította kormányt, hogy szerkesszenek új beruházási kódexet. A jól értesültek szerint ez már engedélyezni fogja, hogy a vegyes vállalatokban a külföldi beruházó legyen a többségi tulajdonos.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez