Ha van is, nincs reális alapja?

A szaúdi olajminiszter alaptalannak nevezte az OPEC-en belüli árháborúról szóló híreket.

 

 

 

 

Ali Al-Naimi, a sivatagi királyság olajügyi minisztere szeptember 11-én szólalt meg utoljára a nyilvánosság előtt. Több mint két hónapnak kellett eltelnie, hogy ismét egy publikus eseményen, egy mexikói energetikai konferencián felszólaljon. Al-Naimi azt mondta, hogy Szaúd-Arábia a stabil olajpiacban é a stabil árakban érdekelt. Kijelentette, hogy a szaúdi olajárpolitika a piaci realitásokhoz igazodik és végül leszögezte, hogy az olaj árát a világpiaci folyamatok alakítják. Al-Naimi aztán azt is mondta, hogy „… az OPEC-en belüli árháborúról szóló híreknek nincs reális alapjuk”.

A Reuters megkérdezte Mike Wittnert, a Société Generale New Yorki-i irodájának olajszakértőjét, hogy mégis, miként értelmezi a szaúdi olajminiszter szavait. A szakértő úgy válaszolt, hogy rafináltan kódolt üzenetekről van szó. „A szaúdi olajminiszter ugyanazt a kommunikációs taktikát alkalmazza, amit egykor Alan Greenspan, a FED elnöke. Időnként eleresztett egy fura kommentárt, de sokáig senki nem értette, mit is akart üzenni, csak a későbbi fejlemények tükrében derült ki, mi volt a szándéka” – mondta Mike Wittner. A mostani esetben a későbbi fejlemény az OPEC november 27-i ülése lesz. És erre nagyon készül mindenki. Egymást érik a tagállamok közötti legmagasabb szintű találkozók.

És Szaúd-Arábia sem tétlenkedik, vagyis a háttérben mégis vannak komoly érdekellentétek, hiszen a kisebb termelők csökkenteni akarják termelést és emelni az árat. Szaúd-Arábia eddig óvott a radikális lépésektől. Mike Wittner szerint, ha a nagy veszteségeket elszenvedő országok az OPEC termelésének csökkentését akarják, akkor ebbe Szaúd-Arábia csak akkor egyezne bele, ha mindenki lejjebb viszi a termelést. Ez például Irak, Líbia vagy Irán esetében nyilván elfogadhatatlan, hiszen a végeredmény ez esetben sem a jövedelem növekedése lenne. Ők Szaúd-Arábiától várnának jelentős visszafogást, de erre a szakértők szerint pillanatnyilag nincs esély.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez