Így brékelj a teheráni metróban

A videón egy fiatal lány látszik, amint a teheráni metróban brékel, a többiek pedig nézik.

A felvételt a My Stealthy Freeedom (Lopott Szabadságom) Facebook csoportban töltötték fel, és egyre többen nézik meg a Youtube-on is.

A lány – a kiszűrődő dallamtöredékek alapján – a Salute című dalra táncol, ami a nők önmegvalósításának, büszkeségének egyik szimbóluma. Öltözete nem éppen hiperkonzervatív – de megfelel a mai teheráni divatnak: a törvényi lehetőségeken belül a leglazább. A tánc közben – ami a kicsit extrém brékes elemeket sem nélkülözi – egyszer-egyszer le is csúszik a fejéről a kendő, amit azért később visszaigazít.

{youtube}n7uXzuFno7A{/youtube}

A klip nem az első, amiben az iráni nők tánccal fejezik ki nemtetszésüket a fennálló rendszerrel szemben. A legnagyobb port Pharrel Williams Happy-jének iráni verziója kavarta fel, a lányok ugyanis ott kendő nélkül táncoltak. A videó a megjelenését követően hamarosan igen népszerű lett a neten, és lecsapott rá a rendőrség is. A résztvevők közül többeket letartóztattak, nekik aztán az állami tévé adásában kellett önkritikát gyakorolniuk. Ez viszont számos nemzetközi szervezetnél verte ki a biztosítékot: tiltakoztak a letartóztatások ellen.

Bár Hasszán Róháni elnök hatalomra kerülése óta valamelyest lazult a rendszer, Iránban továbbra is szigorú öltözködési és viselkedési szabályok vonatkoznak a nőkre. Nyilvánosság előtt nem mutatkozhatnak kendő és kabát nélkül, és decens viselkedést kell mutatniuk – amibe a nyilvánosság előtti brékelés nyilvánvalóan nem tartozik bele.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez