Tartanak-e az oroszok az Iszlám Állam támadásától?

Bár az orosz társadalom több mint 50 százaléka aggódik egy esetleges terrortámadás miatt, nagyobb része támogatja a szíriai katonai akciót – derül ki a nem állami Levada Központ legfrissebb felméréséből.

Terrortámadást indíthat az Iszlám Állam Oroszország ellen – valószínűsíti az oroszok 65 százaléka. Hasonlóra számít 62 százalékuk az Egyesült Államokban és 76 százalékuk Európában. Mindezek ellenére 55 százalékuk támogatja az orosz légicsapásokat Szíriában. Ennek okáról viszont már megoszlanak a vélemények. Moszkva a radikálisokat és a terroristákat akarja likvidálni, nehogy átterjeszkedjenek az orosz területekre – gondolja 55 százalék, míg 24 ezt az Aszad-rezsim védelmeként értelmezi.

A közvélemény-kutatást végző Levada Központ vezetője, Alekszej Grazsdankin ezeket a számokat azzal magyarázta a tekintélyes orosz napilap, a Vedomosztyi cikkében, hogy az orosz társadalom fél, nehogy érintse a terrorfenyegetés. Ugyanakkor az is igaz, hogy a társadalom figyelme jelenleg sokkal inkább Szíriára, mintsem Ukrajnára koncentrál. Ezzel összefüggésben a Nyugattal szembeni ellenséges hangulat is enyhülhet, ha elfogadják a Kreml segítségét az Iszlám Állammal szembeni harcban.

A szentpétervári utasszállító és a Párizs elleni támadások miatt ugyan a Kreml biztonságpolitikai intézkedéseit nagymértékben támogathatja a társadalom, ez azonban nem teljesen egyértelmű. Grazsdankin szerint egyazon személy miközben szükségesnek tartja az Iszlám Állam elleni légi akciót, saját fiát már nem szívesen látná egy esetleges szárazföldi hadműveletben. Röviden és tömören ez azt jelentheti, hogy bár nagyon örülnének Oroszország 21. századi megdicsőülésének, különösebb árat nem fizetnének ezért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez