A15-ök szövetsége – Észak-Mali visszafoglalásáról egyeztetnek Nigériában

Nigéria, Abuja – Összeült a Nyugat-Afrikai Államok Közössége, hogy megtárgyalja a katonai beavatkozás lehetőségét Észak-Mali visszaszerzésére. A tárgyaláson meghívottként több olyan állam is részt vesz, amely nem tagja szervezetnek, de érinti a válság.

A hivatalos megnyitót követő plenáris beszédekben minden felszólaló a békés, tárgyalásos rendezés mellett érvelt. A közösség tagországain kívül részt vesz a tanácskozáson Líbia, Algéria, Marokkó, Mauritánia, Dél-Afrika és Csád képviselője. Utóbbi kormányfője azt hangsúlyozta, hogy az erő alkalmazása nem ellentétes azzal, hogy tárgyalások folynak bizonyos alakulatokkal, amelyek készek letenni a fegyvert és visszatérni a törvényes keretek közé. 
A házigazda nigériai elnök pedig úgy fogalmazott, hogy egy nemzet számára a politikai nagykorúság jele a krízis tárgyalásos megoldása a fegyveres rendezés helyett.

Az ezeket követő zárt ajtók mögötti egyeztetéseken azonban már sokkal inkább arról lesz szó, hogy a katonai beavatkozás terheit hogyan osszák el az államok között, melyik, mekkora létszámmal vegyen részt Észak-Mali visszafoglalásában. Az eredetileg 3200 fősre tervezett kontingens létszámát várhatóan 5500 főre emelik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez