Menő luxuséttermek a világból – nem minden a Michelin csillag

Menő luxuséttermek a világból – nem minden a Michelin csillag

A Michelin-csillagos éttermek többnyire nemcsak egyedülálló kínálatukkal, világklasszis séfjeikkel lógnak ki szerényebb rokonaik közül. Picit sem kevés pénzéért gyakran kap különleges vizuális élményt is a vendég. Könnyen meglehet, hogy egy kastélyban vagy a Maldív-szigetek vízalatti világában találja magát. Japántól Európán át New Yorkig az ilyen helyeken többnyire nemcsak a világklasszis borokkal párosított pazar ételsornak kérik meg az árát, hanem az extravagánsan elegáns környezetnek is. Az alábbi válogatás – mint minden ilyen – esetleges.

Burj Al Arab (Dubaj, Egyesült Arab Emírségek) 

Dubaj központjától 15 kilométerre a tengerparton, egy mesterséges szigeten található a világ legmagasabb és egyetlen hétcsillagos szállodája, a Burj Al Arab. Nyolc díjnyertes étterem várja itt a vendégeket. Az Al Mahara a tenger szintje alatt található, és csak egy hatalmas akváriumfal választja el az étkezőket a halaktól, cápáktól. A koralloktól a polipokig szinte mindent megcsodálhat a vendég, miközben jóízűen falatozik. Itt a tenger gyümölcseit, és a halkülönlegességeket lehet kipróbálni.

A másik rendkívüli étterem az Al Muntaha, amely 200 méter magasan található és a hatalmas ablakokon keresztül káprázatos kilátás tárul elé annak, aki itt étkezik. Nem véletlenül nyerte el a világ legjobb étterme címet több alkalommal is ez a hely. Az étterembe expressz panorámalifttel lehet eljutni, de ne csodálkozzunk, ha útközben bedugul a fülünk, hiszen a lift 1 másodperc alatt 6 métert tesz meg.

A Sahn Eddar étterem a hatalmas átriumban található, és szintén káprázatos. Esténként egy 32 méter magas szökőkút is fokozza a látványt.

Bellaggio, (Las Vegas, Egyesült Államok)

A Bellagio a világ egyik legdrágábban épült szállodája, a világ talán legmesésebb szökőkútjával. Az elegancia és a szépség ritka élményét nyújtja a sivatagi kaszinóvárosban. A szálloda elé egy óriási tavat építettek, körülötte luxuséttermekkel. A tó lélegzetelállító vízi parádéval kápráztatja
el a vendégeket. Esténként több mint ezer vízágyú kezd el dolgozni, indul a számítógéppel vezérelt és zenére komponált szőkőkút-show, elképesztően látványos fényjáték közepette. A show szinte állandóan változik, mint ahogyan a zenei aláfestése is. A klasszikus zenéktől kezdve a mai slágerekig szinte minden stílusra van egy koreográfia. A látvány annyira fantasztikus, az ember lába földbe gyökerezik, ahogy néha több mint 70 méter magasra is fellövi az ágyú a vízsugarakat.

Sublimotion (Ibiza, Spanyolország) 

A világ legdrágább étterme – tényleg csak a leggazdagabbak nemzetközi klubja engedheti meg magának. Olyan fine dining élményt kínál, amely nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, de a többi érzékünket is a technológia, a pszichológia, a művészetek és a fényűző ételek kifinomult fúziójával. A mindössze 20 személyes vendéglőben a páratartalom is szabályozható, a mikrokörnyezet pont olyanra varázsolható, amilyenre a kedves vendég vágyik, a többi között fényfestéssel a falakon. A hangulati elemekkel könnyedén játszik a személyzet – vélhetően akkor is, amikor kihozzák a 2 ezer dollár fölötti számlát. Személyenként.

Restaurant Le Meurice (Párizs, Franciaország)

Az Alaine Ducasse-birodalom három Michelin-csillagos tagja Párizs belvárosában elegáns retró térben várja ugyancsak tehetős vendégeit. Akik az étlap védjegynek számító tételei közül hármat tehetnek a magukévá desszerttel vagy sajtválogatással alig több mint 500 dollárért. Például a gyöngytyúklepényt vagy a borjúmirigyet. Az italokat és a felszolgálási díjat külön számolják föl.

Fasano (Punta del Este, Uruguay)

Azok a párok a leggyakoribb vendégek, akik szeretnének elvonulni mindentől. Az étterem a Hotel Fasano Las Piedras része, de rövid autóútra fekszik a központi épülettől, egy 200 hektáros birtokon. Régi farmház, rusztikus fa padlóval és mennyezettel.

Ithaa Undersea (Maldív-szigetek)

A belső tér kivételesen letisztult, amit teljesen érthetővé tesz a 270 fokban élvezhető látvány. Padlótól padlóig hajlik félkörívben a plexifal és mennyezet, a tányérok fölött trópusi halak és cápák úszkálnak. A  Conrad Maldives Rangali Island részeként főként nászutasok kedvence. Majdnem 5 méter mélyen van az Indiai-óceánban, egy korallzátony tőszomszédságában. A part közelében található kis bungalóból falépcsők vezetnek le a tenger alá. Tizenkét centiméter vastag üveg és műanyag biztosítja azt, hogy ne törjön be a tengervíz az étkező helyiségbe. Kérdésemre a szálloda PR-igazgatója elmondta, a tenger alatti étterem külső burkát Coloradóban gyártották, és onnan
szállították ide. Az alkotók mérései igazolták, annyira erős, hogy még a szökőárt is kibírja. A tenger alatti étterem valóban fantasztikus. Olyan, mintha egy hatalmas, végtelen akvárium venne körül minket. Amikor körülnéztem, éppen egy nyolcvan centis barracuda úszott el az üvegfal mellett. A hátsó résznél, a kinti korallnál fekete-fehér és sárga-kék halak fickándoztak tucatjával. Amikor
balra pillantottam, sárga uszonyú halak csoportját láttam. Esténként aztán megjönnek a ráják. Az étterem környékét természetesen megvilágítják, így másfél méteres tengeri szörnyekben gyönyörködhetnek a látogatók. A cápák kicsik, de gyakran idelátogatnak ők is az étteremhez. A tenger alatti létesítmény belső dizájnja egy hangulatos kisvendéglőre emlékeztet. Faasztalok, új faszékek, az asztalkákon modern lámpák. A kínálat bőséges. Mivel maga az étterem nem túl nagy, ezért jó előre gondoskodni kell a helyfoglalásról.

Breeze (Bangkok, Thaiföld)

A Lebua hotel tetején található, fákkal övezett szabadtéri étterem balzsamos estéken a legjobb választás egy vacsorához. Alattunk a végtelenbe nyúló Bangkok csillogó fényei, a Csaophraja folyó. Nem egyszer más meglepetéseket is kínál a hely: például a tűzijátékokat felülről csodálhatjuk vacsora közben.

Nautika (Dubrovnik, Horvátország)

A tenger fölött, az óváros híres falánál fekvő dalmát étterem teraszán lehetetlen foglalás nélkül helyet kapni nyári estéken. A specialitás a helyben kifogott hal.

Le Louis XV (Monaco)

Az étteremkritikusok egybehangzó véleménye szerint az Alain Ducasse sztárséf által jegyzett intézmény ott van a világ legjobbjai között. Kivételes kulináris élményt kínál, tagadhatatlanul romantikus, sőt királyi környezetben. Az arannyal gazdagon díszített pazar tér sokkal inkább emlékeztet egy palota, mondjuk a Versailles-i ebédlőjére, mint egy vendéglőre.

De Librije (Zwolle, Hollandia) 

Amszterdamból érdemes egy órát vonatozni ezért a helyért. A pályaudvaron egy inas veszi fel az utazót és viszi el a XV. századi domonkosrendi kolostorba. Az élmény kalandos, az ételek izgalmasak, az este tele van meglepetésekkel, de a minőség garantált. Ez az étterem is ott van a világ abszolút élvonalában.

La Degustation Boheme Bourgeoise (Prága, Csehország)

Prága óvárosának egyik kedves, hangulatos utcácskájában bújik meg. Azoknak ajánlják, akiket a helyi konyha izgat. Három Michelin-csillagot gyűjtött be eddig úgy, hogy mindenekelőtt cseh ételekre és fűszerekre helyezi a hangsúlyt.

The Tides (Holetown, Barbados)

Igazi laza hely Barbados talán legjobb étterme. Az óceánparton áll, a mennyezete fatörzseken nyugszik. Az elhelyezkedése drámai, specialitását a csöppnyi ázsiai hatást magán viselő tenger gyümölcsei adják. Bárjában a helyi művészek pazar és színes munkái láthatók.

Galvin Bistrot de Luxe (London, Anglia)

Fával borított falak, antik tükrök, csokoládébarna bőrbútorok teszik klasszikussá a londoni bisztró berendezését. Az étel következetesen kitűnő, a helynek az az erőssége francia előképeivel szemben, hogy egy párizsi vendéglő romantikáját nyújtja az ottani pincérek fennhéjázása és nemtörődöm kiszolgálási stílusa nélkül.

Solo per Due (Vacone, Olaszország)

Ez a világ egyik legkisebb vendéglője. A neve is ezt jelenti: csak kettőnek. Egyszerre ennél többen nem vacsorázhatnak itt. Mivel inkább szerelmespárokra épít, mint az üzletemberekre, a felszolgálás is diszkrét és nem tolakodó – a pincérek csak akkor tűnnek fel, ha a vendég megráz egy csengőt. A nagyobb hatás, a hódítási faktor növelése kedvéért tűzijáték is rendelhető a vacsora mellé.

Koks (Feröer-szigetek, Dánia)

Izland és Norvégia között van a világ egyik legeldugottabb fine-dining étterme. A Michelin-csillagos Koks egy völgyben fekszik, távol az autóúttól, még a kis házhoz vezető ösvény sincs kivilágítva. A menü nagy része a fekvésnek köszönhetően tengeri ételekből áll, amelyekhez szigorúan helyi alapanyagokat használnak fel. Például az akár 500 évig is élő Mahogany-kagylót (ez csak itt kóstolható), tengeri sünt vagy  tengeri szélben szárított birkahúst.

Astrid y Gastón (Lima, Peru)

A perui csúcskonyhát művelő és több országban gasztrobirodalmat építgető Gastón Acurio éttermét már többször választották meg Dél-Amerika legjobbjának.  Konyhája enyhén olasz hatásokkal spékelt, ételsorai úgy visznek mediterrán kirándulásra, hogy közben masszívan perui vonalat is követnek. A 300 éves Casa Moreyra ültetvényes ház volt korábban – most az étterem mellett bárnak, szobáknak, belső udvarnak, kerti konyhának ad otthont. A kóstoló menüt a szabadban szolgálják fel, a vacsorát a minimalista szalonban.

Guntû (Szeto-beltenger, Japán) 

A Guntû luxushajó leginkább egy tradicionális japán vendégházhoz, a ryokanhoz hasonlít, csak a szárazföld helyett a Szeto-beltengeren üzemel, 160 kilométerre Oszakától. A hajó szerény külleme ellenére jelenleg a világ legexkluzívabb úszó szállodája. A szobák mindegyikéből gyönyörű kilátás tárul a tengerre, belül minimalista a dizájn. A páratlan  gasztronómiai élményről sem feledkeztek meg: a hajó éttermét, ahol a sláger a szusi, maga a Nobu étterem híressége, Szakamoto Nobuo felügyeli.

Hiša Franko (Kobarid, Szlovénia)

Az éttermet a szlovéniai Alpokban a világ legjobb női séfjének kikiáltott Ana Ros viszi. Aki nem foglal hónapokkal előre asztalt, annak esélye sincs itt. A világhíressé vált étterem a sebes sodrású Soča folyó völgyében áll. A levegő kristálytiszta, az ég ragyogó kék, a hegyoldalakat erdők borítják. A kertben zöldségek és fűszerek nőnek – ezekből az alapanyagokból dolgoznak a konyhán. Az ételek szezonálisak és frissek. A márványpisztráng, a zöldborsó, a kacsaleves, a barlangban érlelt sajtok, a pacal, a borjúmirigy, a sült csalán, a rókagomba – minden-minden a környékről származik.

El Diabolo (Lanzarote, Kanári-szigetek)

A Lanzarote szigetén található különleges étterem neve annyit tesz: az ördöghöz. Egy vulkánra épült, így aztán nem használnak ott külön energiát a hússütésre. Nem sokat kockáztatnak a derék kanári-szigeteki vállalkozók, a vulkán utoljára 1824-ben tört ki és ma már csak békésen bugyog 2 méterre a földfelszín alatt, állandó 400 fokos hőmérsékleten. Ez tökéletes alap a grillezéshez, amihez egy földfelszín-mélységű üreg áll a szakácsok rendelkezésére. Az El Diablo már 1970 óta működik a Timanfaya Nemzeti Park Tűzhegyek nevű vulkanikus magaslatán. Az odalátogatók így nem csak a láva fölött sütött ételeket, de a különleges kilátást is élvezhetik.

(Visited 145 times, 6 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez