Japán: vajon sikerül füstmentessé tenni Tokiót az olimpiára?

2020-ig még van idő, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásaitól még messze van a város, már ami a dohányzást illeti.

Bár a legtöbb közterületen most is csak a kijelölt helyeken lehet rágyújtani Tokióban, viszont az éttermeknek és bároknak csupán a 10 százaléka füstmentes. Bent szinte mindenki dohányzik, aki pedig nem, az passzív dohányosként kénytelen elviselni a füstöt. Ennek azonban hamarosan vége lehet.

Dohányzásellenes aktivisták arra szólították fel a kormányt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság követelményeinek megfelelően tiltsák be a dohányzást a vendéglátóhelyeken. Várhatóan hamarosan meg is születik a rendelet, ami megtiltja a kórházak és az iskolák környékén a dohányzást, de a bárokra és az éttermekre csak elviekben lesz érvényes a korlátozás – szeretnék ugyanis megadni a tulajdonosoknak a lehetőséget, hogy maguktól alakítsanak ki dohányzó és nem dohányzó részt az üzleteikben. Az aktivisták szerint ez szembemegy a NOB egészséges olimpiát előíró követelményeivel.

„Az olyan országok, mint Finnország, Írország és Ausztrália mind azon dolgoznak, hogy a következő generáció már ne dohányozzon. Japán ettől még messze áll” – mondta Yomiko Mochizuki, egy dohányzásellenes szervezet vezetője a The Guardiannak.

tokio
Japánban a férfiak 30 százaléka dohányzik, szemben az 1965-ben mért 80 százalékkal. A nők között ez a szám 10 százalék volt a múlt évben. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint évente 140.000 ember hal meg dohányzáshoz köthető betegségekben, közülük pedig 15.000 ember a passzív dohányzás hatásaitól betegszik meg. Bármennyire is egészségtelen, nehéz lesz betiltani a dohányzást, hiszen még magában az Egészségügyi Minisztérium épületében is van olyan automata, amiből cigarettát lehet vásárolni, a tokiói árakhoz képest viszonylag olcsón. A kormány részesedése pedig 30 százalékos a dohányiparban, ami szintén nem a dohányzásmentes Japán képét vetíti előre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez