Csődben a Booking.com – állítják a szállásadók

Hatalmas botrány hullámai látszanak felemelkedni a Booking.com, a világ legnagyobb szálláspostáljának háza táján! A cég a szállásadókat júniusban arról értesítette, hogy pénzügyi rendszerének karbantartása miatt július első két hetében nem índít utalásokat a szállásadók felé – persze a szállásfoglalók befizetéseit továbbra is fogadja. A normál pénzkifizetési rendszer, mely általában a magánszállásadóknál a hetente történő kifizetés, július 21.-re fog helyreállni. Fentiek alapján az utolsó kifizetést a szállásadók, ingatlan és panziótulajdonosok részére 2023. június 28.-án teljesített a Booking.com.

3000 forintos dzsaipuri szállás.

A szállásadók közösségi fórumaikon szerte a világban már akkor gyanúsnak tartották a turisztikai óriás indoklását, hisz miért kell egy pénzügyi rendszert pont a főszezon kellős közepén karbantartani, de mivel a szállásadóknak is ez a legtöbb munkát adó időszak, így a kritikus hangok csak a Booking által vállalt határidő eredménytelen eltelte után erősödtek fel.

” Ez lélekölő, mikor úgy kell mosolyogva kiszolgálni a vendégeimet, hogy lehet sosem látom a pénzemet ” – közli V. Brophy .

” Három nap múlva le kell húznom a rolót ha addig nem kapok pénzt! Egyébként is mire mindent kifizetek egy 2 napos foglaláson 60 fontom marad, nem éri meg így!” – írja S. Peel.

“Tönkre kell tenni őket! Már egy ember is elég hozzá!” – buzdítja kollégáit J Klerkx.

“Mi sem kaptunk még egy fillért sem 30 nap alatt, még ígéretet sem, hogy mikor kapunk pénzt, pedig szállásaink majd telt házzal üzemelnek, s nekünk viszont fizetni kell a rezsit és az alvállalkozókat!” –írja a RoseHill magyar szállásadó.

RoseHill

Néhányan kisebb tételek kifizetését jelentik be az fórumon, őket a többiek általában “bot”-nak, azaz nem valós személynek titulálják.

Sokan fogadkoznak, hog átmennek más szállásfoglaló oldalakhoz, mások kivárnak, mert ahogy írják a többi portál csak kis szeletét képviseli a szállásfoglalásoknak. Az Airbnb részesedését többen is mindössze 5 %-ra teszik Európában.

Nem tudni hova vezet ez a helyzet, csak remélni tudjuk a szállásadókkal együtt, hogy elindulnak a kifizetések a napokban, ellenkező esetben sokan hagyják majd el a Booking.com-ot, új közvetítő céget keresve, ami elősegítheti pl. a Szállás.hu és egyéb oldalak fejlődését, de egyidejűleg felgyorsíthatja a Booking.com, s ezzel együtt kis és közepes szállásadók tízezreinek csődjét világszerte, s így hazánkban is, pedig ez az az üzletág, a magánszállások, amely alternatív lehetőséget biztosít az elszálló belföldi szállodai árak által a hotelekből kiszoruló, az infláció által megkopasztott pénztárcájú belföldi utazóknak.

(Visited 167 times, 8 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez