Két magyarországnyi turista fogadására készül Irán a szankciók feloldása után

Az iráni atomprogramról szóló keretmegállapodás és a nyugati szankciók feloldásának egyik legfontosabb következménye lehet a turizmus fellendülése. Irán ugyanis szerepel azon a nemzetközi listán, amelyen a világ 10 legtöbb turistalátványossággal és legjelentősebb történelmi örökséggel rendelkező ország van rajta, de a szankciók miatt a világ éves turizmusjövedelmének mindössze a 0.01 százalékából részesül.

Május elején az iráni kormány nyilvánosságra hozta  új, a turizmus fejlesztését előirányozó projektjét. Nem akármilyen tervről van szó: 1100 új – ebből 400 három és négycsillagos – hotelt szeretnének építeni az egész országban. Teherán azt akarja elérni, hogy az országba látogatók száma a jelenleg évenkénti öt millióról 20 millióra emelkedjen. Megnövelnék a vendéglátással foglalkozó szakok, képzések és tanfolyamok létszámát, miközben a perzsa ország északnyugati részén fekvő Rash városában egy külön egyetemet is létesítenének a vendéglátást tanuló diákok számára .Az iráni kormány becslései szerint, ha ezek a projektek megvalósulnak, akkor a turizmusból származó bevétel egy év alatt 6 milliárd dollárról akár 30 milliárd dollárra is emelkedhet.

„Roháni felülmúlta minden előzetes várakozásunkat. Azt sejtettük, hogy az új elnök alatt növekedni fog a külföldi turisták száma, de arra nem, hogy két év alatt ilyen nagy változások következhet be”nyilatkozta az al-Monitornak Mohsen, aki egy utazási ügynökséget vezet Teheránban. Szerinte két csoportra lehet osztani a turistákat: vallási zarándokokra és nyugati – az utóbbi időben már egyre több kelet-ázsiai – turistákra.

Iraki síiták ugyanis minden évben, milliós nagyságrendben, keresik fel az olyan városokat, mint Kerbela, Kom és Maszad.  Jelenleg is folyik az új, Husszein-útjának nevezett zarándokút építése a hívők számára, amelyen biztonságban eljuthatnak Iránba. Az európai és kelet-ázsiai turisták ezzel szemben az iráni kulturális és történelmi helyeket keresik fel, valamint szívesen látogatnak meg olyan városokat, mint Siraz, Esfahán, és Jazd. Különösen Esfahán örvend nagy népszerűségnek: a város az egyetlen olyan település a világon, amely egyszerre három, nemzetközileg is regisztrált, történelmi örökséggel rendelkezik. Az egyre növekvő érdeklődést miatt Teherán 10 turisztikai központot és információs irodát nyitott szerte a világban: egyebek között Olaszországban, Spanyolországban, Malajziában és Kínában. A jövőben újabb 44 irodát akarnak nyitni, például az Egyesült Államokban is.

A szankciók feloldása után az egyetlen komolyabb problémát még a hotelek relatíve alacsony száma jelenti: Irán jelenleg mindössze 130 három és négycsillagos szállodával rendelkezik és az 1979-es forradalom óta alig épült új (Teheránban 1979 után csak három új szállodát építettek, a többi mind a forradalmi idők előtt létesült és csak azokat újították fel).  Ebben az évben 400 új hotel készül el, s a nyári szezon alatt körülbelül 9-10 millió turistával számolnak. Különösen Esfahán esetében lennének jelentős változások: 2021-re 20 négy és ötcsillagos szállodát terveznek megépíteni.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez