Olaj a zarándokok halála a szaúdi-iráni tűzre

Tovább mélyíti a régmúltra visszanyúló szaúdi–iráni ellentéteket a mekkai zarándoklaton történt tragédia, amelyben 717-en haltak meg, közülük 131-en iráni zarándokok.

Az ENSZ-közgyűlésen tartózkodó szaúdi külügyminiszter, Adel al-Dzsubeir felszólította Iránt, hogy ne használja ki politikai célokra a történteket. Mint fogalmazott, Iránnak „nem kellene politikai játszmát csinálnia egy tragikus eseményből, amely olyan embereket érint, akik a zarándoklattal teljesítették szent kötelességüket”.

“Remélem, hogy az iráni vezetők kivárják a nyomozás eredményét, és nagyobb józanságot és érzékenységet fognak tanúsítani azok iránt, akik meghaltak a tragédiában” – mondta Dzsubeir. Haszan Róháni iráni elnök előzőleg arra kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, a világszervezet gyakoroljon nyomást Szaúd-Arábiára, hogy a tragédia okainak kivizsgálásában együttműködjön más muzulmán országokkal és Iránnal is.

A mekkai zarándoklat idején, csütörtökön történt tülekedésben 717 embert – közülük 131 iránit – tapostak halálra. A muszlim szent várostól, Mekkától néhány kilométerre keletre fekvő Minában történt balesetnek 863 sérültje volt.

A szaúdi belügyminisztérium szerint a tragédia azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy útkereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől.

Egy libanoni lap azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor a zarándoklat helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, népes, 200 katonából és 150 rendőrből álló kíséretével. A szaúdi hatóságok ezt tagadják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez