Totális csőd az Erdogan elnököt dicsőítő film

Mindössze 1711 néző volt kiváncsi a múlt héten a Reis (Vezér) című filmre Törökországban, ahol népszavazásra készülődnek. Épp magáról a Vezérről van szó.

Április 16-án arról dönthet a 80 milliós Törökország népe, hogy Erdogan elnök már amúgy is jelentős hatalma tovább növekedjen. Az államfő a terrorizmus elleni harcra hivatkozva kívánja szinte korlátlanná tenni a hatalmát, de az ellenzék szerint ez csak ürügy arra, hogy Erdogan leszámolhasson minden vélt vagy valós ellenfelével.

A népszavazás előtt hat héttel került a mozikba a Reis című film, amely Erdogan életútját mutatja be. A törökök érdeklődése minimálisnak bizonyult eddig. A március 3-i premier óta az összesen 172 és félezer nézőtől 1,9 millió líra bevételt hozott az Erdogan elnököt dicsőítő film, ez mintegy félmillió eurót jelent. A film költségei meghaladták a nyolcmillió eurót!

Mindebből persze egyáltalán nem lehet arra következtetni, hogy Erdogan elveszítheti a népszavazást április 16-án. Bár a nagyvárosokban egyre kevésbé népszerű, de az anatóliai falvak népe eddig is szorgalmasan támogatta őt, és egyáltalán nincs kizárva, hogy ez a népszavazáson is így lesz. Ha Erdogan megkapja a kvázi teljhatalmat, akkor végképp kútba eshetnek Törökország csatlakozási tervei az Európai Unióhoz. A tárgyalások már több mint negyven éve folynak – minden különösebb eredmény nélkül. Vezérelvű országot Brüsszel semmiképp sem fogadna el. Igaz, hogy maga Erdogan is egyre kevésbé aspirál a Nyugat elismerésére, és inkább a tekintélyelvű Oroszországgal és Iránnal egyezteti elképzeléseit a térség jövőjét illetően.

Fotó: jelenet a Reis című filmből

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez