Holnaptól már nem repülnek külföldi gépek Erbilbe

De nem is indulnak külföldre járatok iraki Kurdisztán fővárosából. Péntektől az összes nemzetközi járatot felfüggesztették.

A hírt maga a reptér igazgatója, Talar Faik Szalih közölte az AFP hírügynökséggel. Azt mondta, hogy helyi idő szerint délután 6-kor áll majd le a forgalom, az iraki kormány és maga a miniszterelnök, Haider al-Abadi utasítására. Az ok természetesen a hétfői,  vitatott referendum a terület függetlenségéről. Bagdad azt kívánja így megtorolni, hogy a népszavazáson a résztvevők 92.73 százaléka az elszakadásra voksolt. A térségbeli légitársaságok, így a Turkish Airlines, az EgyptAir és a libanoni Middle East Airlines már be is jelentették a menetrendváltozást.

Az erbili reptér igazgatónője azt mondja, nagyon sajnálja a döntést. Szerinte ez vissza fogja vetni az Iszlám Állam elleni harcot Irakban és Szíriában, akárcsak a menekülteknek szánt segélyszállítmányok célbajuttatását. “Nagy nemzetközi közösség él itt, nemzetközi cégek alkalmazottai, konzulátusi diplomaták, nem jó ez senkinek, nemcsak a kurdoknak. Sok menekült is használja ezt a repülőteret, mely hídként is működik az ENSZ-segélyek szállításában. Sőt az amerikaiak vezette, ISIS-ellenes koalíciós erők is jelen vannak Erbilben, ez a légikikötő szolgál ki mindenkit.”

Az iraki miniszterelnök már tegnap ultimátumot tett közzé arról, hogy ha az iraki Kurdisztán 72 órán belül nem állítja vissza az iraki határőrség szerepét, akkor leállítják a légijáratokat. A törökök az olajcsap elzárásával fenyegetnek, ráadásul Irak és Törökország közös hadgyakorlatot tartott Kurdisztán határán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez