Újabb video került elő a dél-Karolinai lövöldözésről

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a történet, melyben egy Walter Scott nevű fegyvertelen fekete férfit lőtt nyolcszor hátba Michael Slager rendőr. Az esetről felvétel készült, ennek segítségével sikerült végül gyilkosságért vádat emelni Slager ellen.

A rendőr egy törött féklámpa miatt állította meg és kérte el Scott papírjait, aki arra hivatkozva, hogy most vásárolta a kocsit, nem tudott megfelelő dokumentációt felmutatni. Ahogyan az új videóban is látszik, Slager visszamegy autójához, eközben Scott egyszer csak kiszáll és futni kezd. A fegyvertelen férfi nem jutott sokáig, egy járókelő felvételének köszönhetően azt láthatjuk a régebbi videóban, ahogy Slager nyolc lövést ereszt a fegyvertelen menekülő férfi hátába, majd megbilincseli a földön.

Az egyértelmű rendőri túlkapásról készült felvétel hatására tüntetések indultak meg North Charlestonban. A  békés eseményen azonban egyértelműen érezhető volt a feszültség, többen azt állították, hogy amennyiben nem készült volna felvétel az esetről, egészen máshogy alakult volna az intézkedő rendőr sorsa.

A rendőri túlkapások egyre nagyobb médiafigyelmet kapnak az Egyesült Államokban, mióta a szintén fegyvertelen Michael Brownt lőtte le Darren Wilson Missouri állam Ferguson nevű kisvárosában. A 2014 augusztusában történt ügy óta rengeteg tüntetés és zavargás tört ki a helyszínen és szerte Amerikában. Ezzel együtt pedig egyre több felvétel került az internetre különböző esetekről, melyeknél kérdéses a rendőri eljárás indokoltsága.

Több alkalommal jelentették be, hogy testkamerákat kapnak a rendőrök és a rendőrautókon is most már legtöbb esetben található fedélzeti kamera, hogy ellenőrizhető legyen, megfelelően járt-e el az intézkedő rendőr.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez